1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК с мерки срещу замърсяването с микрочастици

ЕК с мерки срещу замърсяването с микрочастици

При спазване на предложените мерки се очаква изпускането на гранули да се свие с до 74%

Европейската комисия за първи път предлага мерки за предотвратяване на замърсяването с пластмасови микрочастици от непреднамереното изпускане на пластмасови гранули. Понастоящем всяка година между 52 и 184 000 тона такива гранули попадат в околната среда поради неправилно третиране по цялата верига на доставки. Предложението има за цел да гарантира, че всички оператори предприемат необходимите предпазни мерки. 
 
При спазване на предложените мерки се очаква изпускането на гранули да се свие с до 74%, което ще доведе до по-чисти екосистеми, ще допринесе за липсата на пластмаси в реките и океаните и ще намали потенциалните рискове за човешкото здраве. Общите за целия Съюз мерки също ще спомогнат за осигуряването на еднакви условия на конкуренция за операторите.
 
Пластмасовите гранули са един от най-големите източници на непреднамерено замърсяване с пластмасови микрочастици. Затова Брюксел предлага операторите да действат в следния приоритетен ред: предотвратяване на разливи на гранули; ограничаване на разливаните гранули, за да се гарантира, че те не замърсяват околната среда; и, като последна възможност, почистване след разлив или загуба.
 
В зависимост от размера на инсталацията или транспортната дейност операторите ще трябва да спазват определени най-добри практики за обработка. За да се подпомогнат националните компетентни органи при проверката на съответствието, по-големите оператори следва да получат сертификат, издаден от независима трета страна, а по-малките дружества следва да подават собствени декларации за съответствие. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.