1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК с пазарни мерки за подкрепа на лозари и винопроизводители

ЕК с пазарни мерки за подкрепа на лозари и винопроизводители

Лозаро-винарският сектор е засегнат от намаленото потребление поради настоящата инфлация

Извънредни мерки за преодоляване на настоящите дисбаланси на пазара на вино в няколко региона на ЕС прие Европейската комисия. В рамките на националните програми за подпомагане на лозаро-винарския сектор вече ще бъде възможно държавите членки да включат кризисна дестилация, за да премахнат излишъка от вино от пазара. 
 
Дава се възможност за по-голяма гъвкавост при тазгодишното събиране на реколтата на зелено и се увеличава процента на съфинансиране от Европейския съюз на мерките, свързани с преструктурирането, брането на зелено, насърчаването и инвестициите.
 
Лозаро-винарският сектор е засегнат от намаленото потребление поради настоящата инфлация на цените на храните и напитките, което в съчетание с добрата реколта през 2022 година и произтичащите от това последици от пазарните затруднения по време на пандемията, доведоха до натрупване на запаси. Производството на вино се е увеличило с 4 процента в сравнение с предходната, докато първоначалните запаси са били с 2 на сто по-високи спрямо средната стойност за последните 5 години. Спадът в потреблението на вино за текущата пазарна година се оценява на 7 процента в Италия и 34 на сто в Португалия. Успоредно износът на вино за периода от януари до април е с 8,5 процента по-слаб.
 
Най-засегнати са червените вина и розето от някои региони на Франция, Испания и Португалия, но други вина и/или държави членки могат да срещнат подобни трудности в някои райони на производство.
Благодарение на решението на Комисията ще бъде възможно до 15 октомври да се дестилира виното, което е най-силно засегнато от пазарната криза. То се изважда от пазара, а полученият алкохол може да се използва само за нехранителни цели, за да се избегне нарушаване на конкуренцията.
 
От държавите членки се изисква да насочат мярката за кризисна дестилация към регионите или видовете вино с дисбаланс на пазара, които следва да бъдат определени въз основа на обективни критерии, като например значително увеличение на запасите или намаляване на цените и продажбите. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.