1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК ще ни подкрепи финансово и технически в борбата против шапа

ЕК ще ни подкрепи финансово и технически в борбата против шапа

Европейските експерти поздравиха българските си колеги за бързите и адекватни реакции

Несъмнено ще получите финансова и техническа подкрепа от Европейската комисия за борбата против шапа. Това съобщи Кийт Симптън, ръководител на мисията на ЕК, която е на посещение в България, във връзка с шапа на среща с български ветеринари в МЗХ.

На срещата европейските експерти изложиха своя доклад, който  проследява последователно събитията от констатираната първа положителна проба през м. декември до момента. Те поздравиха българските си колеги за бързите и адекватни реакции и предприети мерки за овладяване от разпространението на заразата във вътрешността на страната и за опитността им при залавяне и изследване на диви прасета в района. Експертите призоваха българските си колеги към засилване на наблюденията над домашни животни и незабавно пристъпване към регистрация и идентификация на животните от засегнатите райони. Призоваха също и към обмисляне на евентуален план Б, който да включва ваксинация на домашните животни.

В срещата участваха председателят на Регионалното бюро за югоизточна Европа на Световната организация по здравеопазване на животните /OIE/ проф. Никола Белев, съветникът на министъра д-р Хинрих Майер-Жерболе, генералният директор на Националната ветеринарномедицинска служба д-р Йордан Войнов, директорът на дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” в МЗХ д-р Венцеслава Тасева, ветеринари и експерти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.