1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК ще подкрепи с 600 млн. евро научни изследвания и иновации в агроекологията, здравето и хуманното отношение към животните

ЕК ще подкрепи с 600 млн. евро научни изследвания и иновации в агроекологията, здравето и хуманното отношение към животните

Изследванията в областта на здравето и хуманното отношение към животните допринасят за продоволствената сигурност, опазването на околната среда и общественото здраве

Европейската комисия (ЕК), държавите членки на ЕС и асоциираните страни обединиха усилията си, за да финансират две големи партньорства за научни изследвания и иновации в ключови области на селскостопанското производство. Те ще работят през следващите седем години върху агроекологията и здравеопазването и хуманното отношение към животните – основни въпроси за устойчиво земеделие и хранителни системи, съобщи ЕК на интернет страницата си.
 
Европейското партньорство за агроекология и Европейското партньорство за здравеопазване и хуманно отношение към животните стартират под егидата на Рамковата програма на ЕС за научни изследвания и иновации "Хоризонт Европа", след процес на съвместно създаване от няколко години с тясно участие на Еврокомисията. Тези партньорства ще обединят финансиращи организации, изследователски институти, лаборатории, университети, индустриални партньори и други ключови заинтересовани страни от държавите членки на ЕС и страните, асоциирани към "Хоризонт Европа", за напредък в научните изследвания и генериране на готови за употреба иновации. Те ще включват системи за подпомагане на вземането на решения, методи и инструменти за наблюдение и измерване на ефекта от земеделските практики в дългосрочен план, продукти и услуги като кандидат ваксини и изграждане на капацитет.
 
Бюджетът на ЕС ще покрие до 50 на сто от разходите на тези две партньорства, които се очаква да достигнат общо 600 милиона евро, докато другата половина ще бъде покрита от членовете на консорциума на партньорствата. Това подчертава ангажимента на ЕС да създаде конкретни решения за предизвикателствата пред устойчивостта в селскостопанския сектор и капацитета за мобилизиране на партньори в държавите членки на ЕС и страните, асоциирани към "Хоризонт Европа". Това също създава синергии и насърчава икономии от мащаба.
 
Европейските партньорства са инструменти за хармонизиране на изследователските програми на ЕС и участващите страни. И двете партньорства са разработили програми за стратегически изследвания и иновации в областта на агроекологията и здравеопазването и хуманното отношение към животните, които ще бъдат изпълнени чрез работни програми с конкретни действия.
 
Изследванията и иновациите за насърчаване на агроекологията заемат централно място
 
Агроекологичното партньорство се ангажира да придружава фермерите и всички други участници в хранително-вкусовата верига в прехода към устойчиво земеделие и хранителни системи. В съответствие с Европейската зелена сделка, партньорството ще подкрепи фермерите със знания и инструменти, които например ще им помогнат да планират и прилагат земеделските практики, необходими в техния специфичен контекст, за да сведат до минимум използването на външни ресурси, да увеличат диверсификацията и да увеличат максимално предоставянето на екосистемни услуги от селскостопанската дейност.
 
Партньорството има за цел да създаде и подкрепи мрежа от живи лаборатории и изследователски инфраструктури и ще играе ключова роля в ускоряването на приемането на агроекологията в цяла Европа. То ще насърчи обмена на знания между страните и регионите, ще подкрепи диалога между науката и политиката и ще предостави готови за възприемане практики за фермерите.
 
Изследванията в областта на здравето и хуманното отношение към животните допринасят за продоволствената сигурност, опазването на околната среда и общественото здраве
 
Партньорството за здравеопазване и хуманно отношение към животните е посветено на създаването на изследователска и иновационна екосистема, разработване на нови методологии и продукти за предотвратяване, откриване и реагиране на инфекциозни болести по животните, като инструменти за подпомагане на оценката на рисковете от заболяване; продукти като диагностика, кандидат ваксини. То ще допринесе за подобряване на хуманното отношение към животните, например чрез проучване на възможности за по-щадящи хуманното отношение производствени системи или чрез насърчаване на инструменти, които да помогнат на фермерите да наблюдават хуманното отношение към своите животни. По този начин ще подпомогне допълнително устойчив животновъден сектор.
 
Партньорството ще защити общественото здраве чрез борба с трансмисивни болести по животните, които представляват риск за човешкото здраве и безопасността на храните, като предоставя решения за намаляване на употребата на антимикробни средства или като предлага алтернативи. Като се вземат предвид подходите на "Едно здраве", то също така ще насърчи ефективна координация на научните изследвания и иновациите относно здравето на животните, общественото здраве и аспектите на околната среда за справяне със сложните предизвикателства, породени от трансмисивните болести по животните.
 



 
Европейските партньорства са новаторска характеристика в рамките на "Хоризонт Европа" (2021-2027 г.), където Съюзът заедно с частни и/или публични партньори (като индустрия, университети, изследователски организации, органи с мисия за обществена услуга на местно, регионално, национално или международно ниво или организации на гражданското общество, включително фондации и неправителствени организации) се ангажират да подкрепят съвместно разработването и изпълнението на програма за научноизследователски и иновационни дейности. Това включва дейности, свързани с пазарно, регулаторно или политическо усвояване. Съфинансираните партньорства се основават на ангажимента на партньорите по отношение на техния принос и интегрирането на съответните им дейности. Очаква се около 60 европейски партньорства в различни области да бъдат стартирани в рамките на "Хоризонт Европа".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.