1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕК защитава закона за новите геномни техники от френските нападки

ЕК защитава закона за новите геномни техники от френските нападки

В своя проект Комисията предлага две категории такива техники

По време на изслушване пред комисията по околна среда в Европарламента Европейската комисия потвърди научната надеждност на проекта за законодателство относно новите геномни техники за отглеждане на растения и отхвърли критичните забележки на френската хранителна агенция Ансес. В две становища, публикувани през ноември миналата и март тази година, Ансес оспори основните елементи на проектозакона на Комисията.
 
По време на изслушването, Европейската комисия защити предложението си, като подчерта, че проектозаконът се основава на научни изследвания, предоставени от Европейската агенция за безопасност на храните, както и на анализи на въздействието върху здравето на хората и животните, околната среда и икономическите и социални рискове. Беше припомнено писмо, подписано от носители на Нобелова награда, в което се защитава безопасността на новите геномни техники.
 
В своя проект Комисията предлага две категории такива техники: когато генетичните промени са незначителни (категория 1), растенията ще бъдат регулирани съгласно правилата на конвенционалното растениевъдство; при по-изразени модификации (категория 2) се прилага по-строгото ГМО законодателство. От френската агенция критикуват критериите за категоризиране, като предлагат подход, основан на оценка на риска за всеки отделен случай.
Относно критериите за еквивалентност на новите геномни техники с конвенционално отгледани растения, директорът на Ансес повтори необходимостта от точни дефиниции, включително определението за конвенционално растение и техники, съвместими с категория 1. Той също така призова за постоянна мрежа за мониторинг. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.