1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Експерти от ИАГ участваха в международна конференция FORESTERRA

Експерти от ИАГ участваха в международна конференция FORESTERRA

Горските екосистеми в Средиземноморието са източник на голямо разнообразие от продукти и услуги

Експерти от Изпълнителна агенция по горите участваха във финалната конференция по проект „Засилване на изследванията в горите на Средиземноморието чрез подобряване на координацията и интеграцията” – FORESTERRA, проведена в гр. Лисабон, Португалия.

Целта на заключителната конференцията е FORESTERRA да се превърне в традиционен форум за перспективите и предизвикателствата пред Средиземноморската горска промишленост и научни изследвания. Горските екосистеми в Средиземноморието са източник на голямо разнообразие от продукти и услуги. Те са жизнено важни за икономическото развитие и качеството на живот в региона.

Проектът стартира през 2012 г. За четиригодишния период на изпълнение чрез него се засилиха координацията и интеграцията между изследователските програми за горите, подобри се научното сътрудничество между държавите в Средиземноморския регион (членки и кандидат–членки на ЕС), както и тези от области със средиземноморски климат (Австралия, Южна Африка, Чили и Калифорния). Бяха създадени функционални и ефективни връзки между държавите-партньори за обмен на опит и специалисти, съвместно използване на съществуващите експериментални площи и лаборатории, съгласуване на методи и техники на работа за провеждане на изследвания на горите между научно-изследователските центрове на отделните държави.

По време на конференцията участниците определиха стратегически области за засилване и координиране на международно ниво на научния капацитет и технологични възможности за опазване на горите в региона и повишаване на тяхната устойчивост към неблагоприятните климатични промени.

В дългосрочен план FORESTERRA предвижда да бъдат осъществени още един международен проект за устойчиво управление на горите, с участието на България, и една мрежова дейност за превенция на горски пожари.

Проектът се финансира от Европейския съюз по Седма Рамкова програма, по която Изпълнителна агенция по горите е партньор.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.