1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ЕС — Украйна: Комисията предлага допълнителна макрофинансова помощ в размер на 1,8 млрд. евро

ЕС — Украйна: Комисията предлага допълнителна макрофинансова помощ в размер на 1,8 млрд. евро

Европа подкрепя единодушно Украйна и програмата за реформи на новото правителство

Европейската комисия е готова допълнително да подпомогне Украйна, която се намира в дълбока рецесия. Конфликтът в източната част на страната има тежки последствия за икономиката. Днес Комисията предложи да се отпусне макрофинансова помощ (МФП) на Украйна в размер до 1,8 млрд. евро под формата на средносрочни заеми. Новата програма за МФП, която трябва да бъде одобрена от Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС, има за цел на Украйна да се предостави икономическа и финансова помощ, за да може страната да посрещне сериозните предизвикателства, пред които е изправена, като например влошаващия се платежен баланс и фискална ситуация. Целта е да се помогне на новото реформаторско правителство да укрепи икономиката и да се справи с икономическите и политическите предизвикателства. Макрофинансовата помощ, предложена днес, ще бъде обвързана с извършването на определени реформи.
 
 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви: „Украйна не е сама. Европа подкрепя единодушно Украйна и програмата за реформи на новото правителство. Нашите действия говорят по-добре от думите ни. До момента Европейският съюз е предоставил безпрецедентна финансова подкрепа, а с днешното предложение доказваме, че сме готови да продължим да подкрепяме страната. Това е израз на европейската солидарност.Както винаги солидарността върви ръка за ръка с ангажименти за реформи, които са спешно необходими в Украйна.Искаме да помогнем на украинското правителство да осъществи своята програма за реформи и да постигне реална промяна за страната и нейния народ“.

След като решението за МФП бъде прието, изплащането на помощта ще зависи от успешното продължаване от страна на Украйна на настоящата програма на МВФ и особено от изпълнението на икономическите и финансовите политики, за които Комисията, от името на ЕС, и правителството на Украйна ще се договорят в меморандум за разбирателство.

Сред политиките, които Комисията счита за важни, са тези за по-нататъшна фискална консолидация, за продължаване на всеобхватните реформи в енергийния и банковия сектор, както и за подобряване на цялостното макроикономическо управление. Важно е също така да се укрепят икономическото управление и прозрачността, да се извършат съдебни реформи и да се води борба с корупцията, за да се подобрят условията за стопанска дейност и устойчив растеж.

Ако предложението на Комисията бъде одобрено от Европейския парламент и от Съвета, новата програма на стойност 1,8 млрд. евро ще може да бъде изпълнена през 2015 г. и в началото на 2016 г. Това ще бъде третата програма за МФП за Украйна от 2010 г. насам. Само през 2014 г. Комисията предостави на Украйна помощ в размер на 1,36 млрд. евро по съществуващите програми. Изплащането на последния транш от 250 млн. евро по тези програми може да се очаква до пролетта на 2015 г., ако Украйна изпълни успешно договорените политически мерки и продължи да постига задоволителни резултати по програмата на МВФ.

Освен с макрофинансова помощ ЕС подпомага Украйна и чрез търговски преференции, хуманитарна помощ, помощ за развитие и бюджетна подкрепа за реформи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.