1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европа одобрява помощи в размер на 500 млн. евро по схемата „Помощ за нуждаещите се – 2011”

Европа одобрява помощи в размер на 500 млн. евро по схемата „Помощ за нуждаещите се – 2011”

Средно 17% от населението на ЕС живее под или на границата на бедността

Предоставените от държавите членки на ЕС планове за хранителни помощи по схемата „Помощ за нуждаещите се ― 2011” бяха гласувани в Управителния комитет за единна обща организация на пазара. Следващата година в схемата ще участват 20 страни членки, като сред тях за първи път ще бъде и Чешката република. Схемата, чиято първоначална цел беше да предоставя излишните запаси от земеделски продукти (интервенционни запаси) на нуждаещите се, беше изменена в средата на 90-те години, така че интервенционните запаси да могат да бъдат попълвани с покупки от пазара. Тази година обаче наличните запаси (зърнени храни, мляко на прах, масло) до голяма степен задоволяват нуждите, залегнали в плана за 2011 г., затова необходимостта от покупки от пазара е ограничена. Предвиденият бюджет е 500 млн. евро и съответства на тези за 2009 и 2010 г. Предстои планът да бъде приет от Комисията.

„Схемата „Помощ за нуждаещите се” е още един знак, че Общата селскостопанска политика не е предназначена единствено за земеделците, а за всички граждани на ЕС. Изчисленията сочат, че миналата година 13 млн. души са се възползвали от различни национални програми“ – коментира Дачиан Чолош, комисар по земеделието и развитието на селските райони.

Безплатните храни на най-нуждаещите се граждани на Общността започна по спешност през изключително студената зима на 1986–1987 г., когато излишъците от селскостопански продукти бяха предоставени на благотворителни организации в държавите членки, а те от своя страна ги раздадоха на нуждаещите се. Впоследствие тази мярка доби траен характер и беше свързана с интервенционните запаси. Схемата позволява на държавите членки да освобождават излишните хранителни продукти от публичните запаси, за да бъдат използвани като хранителни помощи.

Участието на държавите членки в Програмата е на доброволен принцип, като Комисията приема нов план всяка година. Помощта е за широк кръг от хора, които живеят в бедност, включително семейства в затруднено положение, възрастни, неразполагащи с достатъчно средства, бездомни, хора с увреждания, деца в рискова ситуация, бедни работници, мигранти и търсещи убежище. За раздаването на помощите се разчита на благотворителни организации или на местни социални служби. Държавите членки, които искат да се включат в програмата, уведомяват Комисията в началото на всяка година от какви продукти се нуждаят. След това са длъжни да представят доклад как е изпълнена програмата.

Въпреки че в ЕС средният жизнен стандарт е един от най-високите в света, някои хора не са в състояние да си осигурят задоволителна прехрана. Последните оценки сочат, че средно 17% от населението на Европейския съюз живее под или на границата на бедността и се храни оскъдно, което означава, че не може да си позволи полезна и питателна храна поне веднъж на два дни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.