1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия поиска ново научно становище преди да реши за "Европа без кожи"

Европейската комисия поиска ново научно становище преди да реши за "Европа без кожи"

ЕК ще оцени няколко други области, които са засегнати от практиката на отглеждане на животни за ценни кожи, а именно обществено здраве и околна среда

Фермите за ценни кожи и продажбата на продуктите от такива ферми на европейския пазар може най-накрая да бъдат забранени от законодателството на ЕС, но преди да вземе окончателно решение Еврокомисията (ЕК) предпочете първо да изчака научно становище от Европейския орган за безопасност на храните ( ЕОБХ).

На 7 декември 2023, ЕК даде отговор на Европейската гражданска инициатива “Европа без кожи” (ЕГИ), събрала над 1.5 милиона подписа. От Комисията решиха да поискат официално мнение от ЕОБХ преди да дадат окончателно решение. 

В отговора на ЕК се споменава за възможна забрана на отглеждане на животни за ценни кожи и тяхната продажба на европейския пазар или алтернативно по-строги стандарти след оценката на становището на ЕОБХ, която трябва да бъде представена до март 2025 г.

Искането за становище на ЕОБХ идва въпреки факта, че вече има огромно количество доказателства, които стигат до заключението, че системата за отглеждане на животни във ферми за кожи не може при никакви обстоятелства да отговори на нуждите на видовете, отглеждани и убивани за кожи.

ЕК ще оцени няколко други области, които са засегнати от практиката на отглеждане на животни за ценни кожи, а именно обществено здраве и околна среда. Предложените забрани ще се разгледат също от социална, правна и икономическа гледна точка. Тази цялостна оценка ще бъде извършена до март 2026 г., когато се очаква да бъде съобщено окончателно решение.

Във фермите за кожи по същество дивите животни, включително норки, лисици и енотовидни кучета, се държат в малки клетки, възпрепятстващи ги да проявяват естественото си поведение и се убиват единствено заради козината си. Фермите за кожи също представляват риск от избухване на пандемии, докато използването на токсични химикали ги прави една от най-замърсяващите индустрии. От пика си през 2014 г. кожухарската индустрия в Европа е в постоянен упадък. През 2022 г. около 8,5 милиона животни са били отглеждани и убити за производство на кожи в Европейския съюз.


“Жалко е, че Европейската комисия не излезе днес с окончателно решение. Има достатъчно научни мотиви за забрана на добива на ценни кожи. Въз основа на такива мотиви вече 20 страни в Европа забраниха фермите за кожи. Подкрепата на българските граждани също е голяма според направените представителни проучвания. 81% от българите не смятат за допустимо отглеждането на животни във ферми за кожи. Над 90% заявяват, че нямат нужда от продукти с ценни кожи.”, сподели Петя Алтимирска от сдружение КАЖИ, което помогна за събирането на подкрепа от над 70 000 подписа за европейската инициатива в България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.