1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Европейската комисия предлага възможности за устойчив риболов в Черно море за 2019 г.

Европейската комисия предлага възможности за устойчив риболов в Черно море за 2019 г.

Предложението се основава на научни препоръки

Европейската комисия прие предложение относно възможности за риболов през 2019г. за най-важните видове риба използвани за търговия в Черно море. Ограниченията за улов и квоти за двата вида, хамсия и калкан, са споделени между България и Румъния.

Предложението се основава на научни препоръки от Научния, технически и икономически комитет по рибарство (НТИКР) и следва многогодишния план за управление на лова на калкан в Черно море, одобрен от Генералната комисия по риболова в Средиземно море (ГКРСМ). За калкана ЕК отразява многогодишния план за управление чрез предлагане на лимит за улов от 114 тона, равно разпределен между България и Румъния. Вземайки предвид стабилните цени на борсата за хамсията, Комисията предлага поддържане на лимит от 11 475 тона, от които 70% да са определени за България и 30% за Румъния.
От 2017 г. ЕК подкрепя напреднал многостранен кооперативен подход при управление на риболова в Черно море, което стъпва на Букурещката декларация и декларацията Малта MedFish4ever. За пръв път през 2018 г. мерките по управление и контрол на калкан се прилагат на регионално ниво, което е свидетелство за споделен регионален интерес към осигуряване на устойчив риболов, от който зависят много работни места и индустрии. Ефективното им прилагане се осигурява чрез международен контрол и пилотен инспекционен проект. Основан с помощта на Европейската агенция за контрол на риболова (EFCA), той допринася за борбата срещу незаконния, недокладван и нерегулиран риболов в басейна.
Предложението на Комисията ще бъде прегледано от страните членки при декемврийската среща на Съвета по земеделие и рибарство (17-18 декември).
ето ти една

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.