1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Министър Вътев: Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход

Министър Вътев: Българското кисело мляко вече е със защитено наименование за произход

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила

От днес Българското кисело мляко вече е вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания. Това съобщи министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който участва днес в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел.

„Този традиционен български продукт ни прославя по света заради полезните си свойства и с включването му в регистъра като защитено наименование за произход допълнително се създават условия за неговото популяризиране“, заяви министър Вътев.

Той посочи, че регистрацията ще даде на преработвателите конкурентно предимство на пазара, а за потребителите ще има допълнителна гаранция за произхода и качеството. „Това допълнително създава предпоставки за производството на продукти с високо качество и добавена стойност“, каза министърът на земеделието и храните.

Регистърът се допълва с наименование, публикувано в Регламент за изпълнение (ЕС) 2023/1531 на ЕК за вписване на наименование в регистъра „Българско кисело мляко/Bulgarsko kiselo mlyako“ в днешния брой на Официалния вестник на ЕС.

Инициативата е на групата производители Сдружение „Български традиционни млечни продукти“. Заявлението бе изпратено от Министерство на земеделието и храните до Европейската комисия през февруари 2021 г. Вписването в европейския регистър е в резултат от съвместни усилия и сътрудничеството между сдружението и МЗХ в целия процес по кандидатстване - изготвяне на заявлението за регистрация и придружителната документация, търсене и подбор на доказателствени материали, както и отразяване на коментарите и препоръките на ЕК.

„Българско кисело мляко“ е вторият български продукт, регистриран като защитено наименование за произход на европейско ниво след „Странджански манов мед“/„Манов мед от Странджа“. Сред европейските схеми за качество защитените наименования за произход обозначават продукти, при които е налице най-тясна причинно-следствена връзка между географския район на производство на продукта, с присъщите му природни и човешки фактори, и качеството и характеристиките на въпросния продукт. При „Българско кисело мляко“ очертаният географския район на производство е територията на Република България, а суровината, която се използва, е българско мляко – краве, овче, биволско, козе или смесено.

След влизане в сила на регламента само производителите, които произвеждат в съответствие с одобрената продуктова спецификация и това е удостоверено от контролиращо лице – сертифицираща фирма, могат да използват регистрираното наименование, означението „защитено наименование за произход“ или абревиатурата му, както и специалния символ (лого) на ЕС, с който се обозначават тези продукти. За целта следва да са преминали процедура по одобрение от МЗХ и да са вписани в регистъра на производителите на дадения продукт на уебсайта на министерството.

Продуктите със защитени географски означения са вид интелектуална собственост и поради това се ползват с особено висока степен на закрила от неправомерна употреба на наименованието, включително посредством двустранни търговски споразумения между ЕС и трети страни.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.