1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Остра критика към прилагането на схемите за директни плащания изрази Европейската сметна палата

Остра критика към прилагането на схемите за директни плащания изрази Европейската сметна палата

Липсват ясни доказателства, че е постигната наистина ефективна подкрепа за фермерите

Остра критика към прилагането на схемите за директни плащания изрази Европейската сметна палата. За тях в бюджета на Европейския съюз за периода до 2020 година са предвидени 270 милиарда евро.

Въпреки че най-важната цел на тези средства е да подобрят състоянието на фермерите, Европейската комисия не разполагала с достатъчно данни за тези доходи, се казва в доклад на Сметната палата, представен в Брюксел.

Одиторите в Люксембург са недоволни от факта, че Комисията използва система за оценка на Общата селскостопанска политика върху печалбите на стопаните, данните от която, не са представителни. Липсвали ясни доказателства, че е постигната наистина ефективна подкрепа за фермерите, твърдят от Сметната палата след проверки в Германия, Франция, Холандия, Полша, Испания и Румъния.

Както в Комисията, така и в страните-членки, са установени грешки при изчисляването на доходите на селскостопанските производители. Заради това Комисията не е в състояние да докаже, дали мерките за подкрепа на фермерите наистина са постигнали целта си, се казва още в доклада. Припомняме ви, че като независим външен одитор на Евросъюза Европейската сметна палата се грижи за интересите на данъкоплатците. Тя няма законови правомощия, но работи за подобряване на управлението на бюджета на ЕС от Европейската комисия и изготвя отчети за финансите на Съюза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.