1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пазарът на млечни продукти в ЕС ще продължи да се стабилизира и през новата година

Пазарът на млечни продукти в ЕС ще продължи да се стабилизира и през новата година

Фил Хоган похвали млекопроизводителите, участвали в европейската програма за намаляване на доставките

Пазарът на млечни продукти в Европейския съюз ще продължи да се стабилизира и през новата година. В това е убеден агрокомисар Фил Хоган, според когото кризата вече е преодоляна.

По време на ежегодния конгрес на Европейското сдружение на млекопреработвателите в Ница, Хоган посочи, че цените на млякото и маслото растат вече 6-ти пореден месец. Маслото дори гони рекорда от над 4200 евро за тон, постигнат през 2013 година. В периода между юли и октомври изкупните цени са скочили с 10 процента, допълни комисарят. Европейската комисия може да си позволи да извади изкупени количества нискомаслено мляко на прах на пазара, смята Хоган. Той отхвърли критиките, че продажбите на сухото мляко от интервенцията биха попречили на стабилизирането на пазара. Комисарят призова фермерите към умереност, за да не се наруши пазарното равновесие.

Хоган похвали млекопроизводителите, участвали в европейската програма за намаляване на доставките. През последното тримесечие на годината те са произвели по-малко от миналата година и ще получат компенсации. "В бъдеще трябва да избягваме подобни кризи. Добре би било фермерите да заздравят позициите си в производствената и търговска верига на мляко, като се обединяват в кооперативи и сключват договори с мандрите. Ще се борим и срещу нелоялните търговски практики", подчерта агрокомисарят.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.