1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Пазарните мерки на ЕС помагат за устойчивостта на агросектора

Пазарните мерки на ЕС помагат за устойчивостта на агросектора

Това се казва в доклад на Комисията, публикуван в Брюксел

Кризисните мерки, предприети от Европейската комисия в подкрепа на хранително-вкусовия сектор в периода между 1 януари 2014 и края на 2023 година, са били ефективни и са осигурили гъвкавост за справяне с различни видове кризи. Това се казва в доклад на Комисията, публикуван в Брюксел.
 
През последното десетилетие селскостопанският сектор беше изправен пред множество кризи, включително последиците от пандемията, войната в Украйна, болестите по животните, значителните смущения на пазара и екстремните метеорологични събития. Те засегнаха почти всички селскостопански сектори в целия Европейски съюз. Подобни събития често имат многоизмерен и непредвидим характер и поради това изискват навременен и целенасочени отговор.
В посочения период Европейската комисия прие 63 извънредни мерки в подкрепа на земеделските стопани и производителите, засегнати от загуба на производство, намаляване на цените, по-високи производствени разходи или прекъсване на веригата на доставки. Тези мерки насочиха средства в размер на над 2,5 милиарда евро към селскостопанския сектор. 
 
С повече от 500 милиона евро бяха подпомогнати производителите на пресни плодове и зеленчуци, засегнати от руската забрана за внос от ЕС, а през 2015 и 2016 година бяха отпуснати два пакета на обща стойност над 800 милиона евро за намаляване на производството на мляко, с цел стабилизиране на пазара. Други 450 милиона евро бяха изхарчени за специфични мерки в подкрепа на лозаро-винарския сектор, половин милиард получиха през март 2022 производителите, които са най-силно засегнати от сериозните последици от войната в Украйна. Отпуснати бяха и 156 млн. евро за земеделските стопани в България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия, които са най-силно засегнати от увеличения внос на зърнени култури и маслодайни семена от Украйна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.