1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Правителството се запозна с резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Правителството се запозна с резултатите от заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство

Основен акцент на заседанието беше ситуацията на селскостопанските пазари, породена от войната в Украйна

Правителството се запозна с резултатите от заседанието на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство, което се проведе на 30 май 2023 г. в Брюксел, Белгия.

Основен акцент на заседанието беше ситуацията на селскостопанските пазари, породена от войната в Украйна. В позицията на страната се посочи, че България е солидарна с Украйна, но не следва да се поставят под риск конкурентоспособността и оцеляването на земеделските производители. Във връзка с настоящата ситуация на пазара у нас и в другите държави членки на предна линия е необходимо да бъде намерено устойчиво решение в дългосрочен план, за да се гарантира конкурентоспособността на европейските земеделци и нормализиране на пазара. България счита, че при активирането на извънредна мярка следва да бъде предоставена възможност на държавите членки да определят категориите бенефициенти, методиката и критериите за предоставяне на финансова помощ, както и да бъде осигурен облекчен режим на прилагане, с максимално опростени процедури и бърз механизъм за получаване на помощта. В страната също така се установява ясна тенденция на затруднения и в сектора на млякото и млечните продукти, както и при пчелния мед, но също и в останалите подсектори на животновъдството.

Страната ни посочи, че коридорите на солидарността имат изключителното значение, но е необходимо те да изпълняват своите функции, както и да се положат усилия за намиране на алтернативни маршрути, вкл. други видове транспорт. Решенията за предоставяне на подкрепа трябва да се базират на обективни факти при спазване на принципа за прозрачност. България и другите засегнатите страни в региона подчертаха необходимостта от удължаване на извънредните ограничителни мерки и след 5-и юни 2023 г. по силата на новия Регламент за автономните търговски мерки. Страната ни посочи още, че е необходимо Комисията да наблюдава вноса и на други чувствителни продукти е оглед предотвратяване на нови сътресения в регионален мащаб. Изразено бе очакване, че солидарност ще бъде проявена и към източноевропейските фермери.

На заседанието бе обсъдено предложението на Хърватия за промени на настоящи търговски практики, свързани с търговията със замразени продукти, в частност замразено месо. Запознаването на потребителите с продължителността на периода, в който могат да съхраняват различните видове замразено месо, може да предотврати хранителни отравяния и други опасности, свързани с безопасността на храните. България подкрепя предложението и счита, че следва да се предприемат подходящи дейности за регулиране на въпроса със срока на годност на замразеното месо на ниво ЕС.

Друга тема, по която европейските земеделски министри обмениха мнения, е предложението за Регламент за опаковките и отпадъците от опаковки и аспектите на законодателното предложение, свързани с безопасността на храните и разхищенията на храни. За България е приоритетно премахването на опасните и вредните вещества и насърчаване на повторната употреба на опаковките да бъде съпътствано от обезпечаване на проследимостта, като се отчита и въздействието на вредните вещества върху човешкото здраве и околната среда.

Земеделските министри в Съюза обсъдиха и темата за споразумение за свободна търговия EC-Австралия. България счита, че стремежът към балансираност в търговските преговори ще доведе до ползи не само за сраната, но и за ЕС. При внос на селскостопански стоки в Съюза от трети страни следва да бъдат спазвани идентични на високи стандарти на ЕС, с които европейските производители се съобразяват, в областта на околната среда, хуманното отношение към животните, здравето на растенията и ветеринарните изисквания. За България ключова остава защитата на продукти с географски означения на територията на Австралия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.