1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. СЕТА влиза в сила на 21 септември

СЕТА влиза в сила на 21 септември

Очаква се да бъдат изчистени спорните моменти

СЕТА - споразумението за свободна търговия между Канада и Европейския съюз ще започне да действа на 21-ви септември. На тази дата трябва да влязат в сила близо 90% от договорените търговски отношения. До тогава трябва да бъдат изчистени и спорните моменти.

Последните спорове бяха заради търговията със сирена и медикаменти. За Брюксел отпуснатият от Канада контингент за безмитен внос на допълнителни 17 хиляди и 700 тона сирене не е достатъчен. От канадска страна заявиха, че до влизането в сила на Споразумението този въпрос ще намери решение, което да удовлетворява и двете страни.

На 21 септември канадският пазар ще се отвори широко за износа на млечни продукти, вина, плодове, зеленчуци и преработени храни от Европа. Ще има обаче квоти за отделните продуктови групи, като е предвидено при сирената тази квота да се удвои след преходен период от 6 години.

Отава от своя страна иска да засили износа си на говеждо и свинско месо. Тук Брюксел отпуска квоти в размер на 50 хиляди тона за говеждо и 75 хиляди тона за свинско.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.