1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Тютюнопроизводителите настояват за средства за бранша в Бюджет 2011

Тютюнопроизводителите настояват за средства за бранша в Бюджет 2011

Страната ни не получава европейски средства за референтния период от 2007 г. до 2013 г. за преориентиране на тютюнопроизводителите към други сектори

Ако не бъдат направени стъпки за включването на средствата в бюджета за 2011 г. за тютюнопроизводителите, не можем да гарантираме, че няма да има протести. Това каза председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010 Цветан Филев, цитиран от Агенция „Фокус”.

„Ние ще се съобразим със законите, ще използваме мирни средства, но може да има и протести, митинги и манифестации, за да изкажем несъгласието си, ако има такова несправедливо решение. Имаме уверение на срещата в Министерството на земеделието и храните, че вече има стъпки от ведомството към Министерството на финансите да бъдат заложени 73 млн. евро в бюджета за 2011 г. Има един компромисен вариант парите да бъдат разпределени в две поредни бюджетни години – 2012 г. и 2013 г. Би било несправедливо, ако парите не бъдат платени на тютюнопроизводителите”, коментира Филев.

По думите му, макар че сме страна членка на Европейския съюз и голям тютюнопроизводител, втори в Европейския съюз, само и единствено страната ни не получава европейски средства за референтния период от 2007 г. до 2013 г. за преориентиране на тютюнопроизводителите към други сектори. Това се е случило по простата причина, че с присъединяването ни към Европейския съюз по глава „Земеделие” тогавашният ни министър на земеделието Нихат Кабил е пропуснал да поиска нотификация навреме в Европейската комисия средства за пренасочване към други браншове, които да бъдат отпуснати от Европейския съюз. Така е изпуснат шансът за бранша, обясни Филев.

В началото на тази година сегашният министър Мирослав Найденов договори компромисен вариант с Европейската комисия, която разреши тютюнопроизводителите да бъдат обезпечени със средства по референтния период, но понеже е изпуснат срокът, от Брюксел са разрешили това да стане с национални средства.

Припомняме ви, че Аgro.bg проведе собствено проучване по темата "Удачно ли е отглеждането на овце и кози вместо тютюнопроизводство?". 44 на сто от анкетираните в интернет портала отговориха, че не биха предпочели да се занимават с овце, кози и друг подобен добитък, защото и в двата случая в България няма достатъчно стимули да се захванеш – било с тютюн, било с животновъдство. 48 на сто, са на противоположната позиция – те виждат по-добра перспектива в животинската продукция както на вътрешния, така и на международните пазари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.