1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. В каква посока ще тръгне селското стопанство в Обединеното кралство след Брекзит?

В каква посока ще тръгне селското стопанство в Обединеното кралство след Брекзит?

Вече е ясно, че след 7-годишен преходен период британските фермери няма да получават директни плащания

В каква посока ще тръгне селското стопанство в Обединеното кралство след Брекзита? Това е един от основните въпроси за британското общество. В опит да спечели подкрепата на своите съграждани и на депутатите в Парламента, британският министър-председател Тереза Мей се обърна към гражданите с отворено писмо.

В документа се обещава повече свобода за цялата икономика. След излизането от Европейския съюз Великобритания ще може сама да определя аграрната си политика, се казва в посланието на Мей. С него тя моли депутатите в Камерата на общините на 12 декември да подкрепят договореното с Брюксел споразумение. "Ще се отървем от програми, които не бяха в наш интерес, ще излезем от Общата селскостопанска политика, която се провали в нашия аграрен сектор", пише Мей. В краткосрочен план тя предлага изработването на Фермерски закон по подобие на Съединените щати.

Вече е ясно, че след 7-годишен преходен период британските фермери няма да получават директни плащания. Такъв поне е планът на сегашният земеделски министър Майкъл Гоув. След 7 години ще има само средства за екологични мерки, както и програми за подобряване на конкурентоспособността. В момента обаче тези идеи срещат силен отпор сред земеделските стопани. Националният фермерски съюз подкрепя споразумението за Брекзит, с което ще бъдат избегнати затруднения при търговията с аграрни стоки между Острова и Континента. При липса на споразумение най-силно ще пострада британският износ на овче месо, са опасенията на фермерите. Облекчение има и в средите на Европейския съюз. Генералният секретар на КОПА и КОДЖЕКА, Пека Песонен, изтъкна, че в търговията не бива да има нито мита, нито количествени ограничения.

Гласуването в британския парламент ще се състои най-вероятно на 12 декември. Засега повечето анализатори прогнозират, че депутатите ще отхвърлят споразумението, тъй като голяма част от тях е недоволна от прекалено дългия преходен период, през който Обединеното кралство ще трябва да спазва нормите на Европейския съюз. При аграрните продукти и храните и след 2020 година няма да има различни норми, за да се запази отворена вътрешноирландската граница. Срещу тази точка от споразумението са най-вече северноирландските депутати, които се опасяват, че ще останат по-силно обвързани с Европейския съюз, отколкото другите части на Великобритания.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.