1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. България провежда симулация на епидемия от шап

България провежда симулация на епидемия от шап

Снимка:

Това е част от усилията на ЕС да помогне на балканските страни да укрепят капацитета си за отговор на евентуална епидемия от болестта

Група от 60 души - ветеринарни лекари, експерти и  персонал са в разгара на двудневна симулация, в рамките на пълномащабна обучителна  серия, организирана от Европейската комисия за контрол на болестта шап, (ЕUFMD), чийто секретариат се основава на ФАО щаб в Рим, със съдействието на Датската агенция за управление на извънредни ситуации и Датската ветеринарна и хранителна администрация.

Дейности са били осъществени в говедовъдна  ферма в югозападна България. Без да вредят на животните, експертите и членовете на местната ветеринарна служба симулират методите, мерките и използването на специално оборудване за осигуряване на биологична сигурност.

Cимулацията предизвиква участниците да упражняват ролите си в рамките на националните или регионалните ветеринарни служби, с цел за да се отговори правилно при едно  евентуално избухване на болестта.

Освен да координират   действията по места  и мерките  за контрол, ветеринарните служби постоянно сe  сблъскват със  симулирани входящи обаждания и запитвания от европейски и международни институции, национални и местни медии, асоциации на фермерите и представители на промишлеността, както и c редица други трудности, които могат  да възникнат.

Това е част от усилията  на ЕС  да помогне на балканските страни да укрепят  капацитета си за отговор на евентуална епидемия от шап, една  от най-заразните болести по животните с тежки икономически последици. Въпреки че в  Западна Европа, вирусът официално отсъства, заболяването все още съществува в региона  (Южното Средиземноморие, Близкия изток, части от Източна Европа).

"Симулациите са ефективно средство за идентифициране на пропуските,които биха могли да доведат до катастрофални последици при една  истинска криза, "както и да привлекат вниманието към необходимостта от инвестиции в подготовката на региона, който е постоянно изложен на риск от нахлуване на шап", каза ЕUFMD експертът по  здравето на животните Фабрицио Росо.

Повечето местни животински видове, включително и едър рогат добитък, свине, овце и кози, са възприемчиви към шап, докато заболяването обикновено е най-тежко при говеда и свине. Дори и диви животни могат да бъдат заразени. Всички тези домашни и диви видове са налични в България и може да предизвикат епидемия.  Социално-икономическите загуби от епидемията  могат да бъдат огромни, което пречи на износа на животни и животински продукти в цяла Европа. Отрицателното въздействие на едно огнище може да продължи с години.

Европейската комисия за контрол на болестта шап, с подкрепата на Европейския съюз, до сега е подпомогнало обучението на около 500 ветеринарни лекари в Европа за бързо реагиране, но упражнението тази седмица в България е част от програма, специално насочена към балканските страни.

"Сътрудничеството на балканските страни е важнo за подобряване взаимната помощ и регионалните възможности, за да се избегне трансграничното разпространение на болестта при сложна териториална  ситуация", каза Кийт Съмпшън, изпълнителен секретар на Европейската комисия за контрол на болестта шап.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.