1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. До 2020 г. преките помощи за селските стопани у нас може да доближат 250 евро на хектар

До 2020 г. преките помощи за селските стопани у нас може да доближат 250 евро на хектар

Това предвиждат предложените от ЕК промени в Общата селскостопанска политика

Преките помощи за селските стопани у нас да доближат 250 евро на хектар до 2020-а година, предвиждат предложените от ЕК промени в Общата селскостопанска политика. В тях е заложено преразпределение на отпусканите от Блюксел средства с цел сближаване на размера на субсидиите в отделните държави, съобщи БНР.

В момента фермер в Малта получава субсидии от близо 700 евро за хектар, докато в Литва, Латвия и Естония тази сума e едва 150-200 евро. ЕК иска тази разлика да намалее между 2014 г. и 2020 година. Така държави като Холандия, Белгия, Италия и Гърция, които сега получават най-много, ще загубят част от парите. Те ще отидат при трите прибалтийски държави, които са с най-ниски субсидии и при следващите в дъното на таблицата - Португалия, Румъния, Словакия, Полша, Испания и България. При нас обаче не се очаква значителен ръст, защото преките плащания в България през 2013-а вече няма да са много далеч от средното за Евросъюза, съобщава БНР.

ЕК предложи след 2014-а година преките помощи за селските стопани да зависят от това дали те развиват екологично земеделие. 30% от субсидиите ще бъдат отпускани само при условие, че даденото стопанство прилага природосъобразни мерки и практики. Една от тях е диверсификацията на почвите, като се залага изискване всеки фермер да отглежда поне 3 различни култури.

Според еврокомисаря по земеделието Дачиан Чиолош, тези мерки са лесни за прилагане и не изискват допълнителни инвестиции от страна на фермерите. Представените от него предложения трябва да бъдат одобрени от Европарламента и всички страни членки, като прогнозите са за сериозна съпротива на част от тях.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.