1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Над 110 участници обсъдиха с евродепутата Мария Габриел реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС

Над 110 участници обсъдиха с евродепутата Мария Габриел реформата на Общата селскостопанска политика на ЕС

Снимка:

Законодателният пакет на ЕК се състои от 7 предложения за регламент

На 14 септември в София се състоя кръгла маса за бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС, по време на която над 110 представители на браншови и неправителствени организации, журналисти, граждани, представители на българската администрация, студенти и ученици, имаха възможността да обсъдят с българския член на Европейския парламент Мария Габриел (от парламентарната комисия по земеделие) новите законодателни предложения на ЕП за реформите на ОСП и за новата бюджетна рамка за периода след 2014 г.

Пред участниците в кръглата маса Мария Габриел (ГЕРБ, ЕНП) представи в подробности законодателните предложения на Европейската комисия (ЕК), както и позицията на Европейския парламент по тях. Законодателният пакет на ЕК, състоящ се от 7 предложения за регламент, цели постигането на три основни цели: повече справедливост, опростяване и по-зелена ОСП. Под справедливост се има предвид най-вече по-уравновесено разпределение на плащанията между старите и новите страни членки, по-голямо подпомагане на малките стопанства, установяване на таван на плащанията и директни плащания за младите селскостопански производители. Опростяването цели постигане на съкратени срокове на разплащане, повече гъвкавост и същевременно по-малко административна тежест и бюрокрация, премахване на осите в ОСП и регионализация на селските райони. Третият приоритет - озеленяването, към момента предвижда обвързаност на директните плащания с 30% озеленяване, заделяне на 7% от площта като приоритетни екологични площи, поддържане на постоянни пасища и ротация на културите.

Към настоящия момент към предложенията на Комисията са внесени 7 415 предложения за поправки, като тепърва техният брой ще нараства до края на годината, уточни Мария Габриел. Един от големите проблеми в предложенията на Европейската комисия е, че се получава над 15% по-голяма административна тежест, като една от главните цели на ЕП ще е именно да се избегне подобно усложняване на процедурите. Друг от основните приоритети на Парламента е най-малкото да се запази сегашният размер на бюджета за ОСП - 418 млрд. евро, за следващия финансов период 2014-2020 г., както и запазване на сегашната структура на ОСП в два стълба.

Сред приоритети за България в реформата на ОСП Мария Габриел подчерта постигането на справедливост при разпределението на директните плащания за земеделските производители в целия ЕС (намаляване на неравенството по отношение на преките плащания за фермерите от различните страни членки), достигане на националния таван през 2014 г., а не както е заложено в момента към 2016 г., по-гъвкави "зелени" мерки, които да бъдат по-добре съобразени с нуждите на всяка държава членка, гъвкавост и възможност за прехвърляне на средства между двата стълба, насърчаване на младите земеделски стопани, които да обхващат възрастова граница до 40 години, двойно увеличение на тавана на плащанията, както и два процента от директните плащания да бъдат обвързани с производството - за тютюнопроизводителите, зеленчукопроизводителите и овощарите.

След Мария Габриел думата взе заместник-министърът на земеделието Светлана Боянова, която представи в подробности позицията на българското правителство по въпроса. След оживена дискусия започна вторият панел от кръглата маса на тема "ОСП в българското средно и висше образование".

Кръглата маса "На фокус - новите предложения на ЕП за бъдещето на Общата селскостопанска политика" се организира от Информационното бюро на Европейския парламент в България в партньорство с Агенция "Стратегма" и "Интелдей Солушънс" и с медийното партньорство на Портал Европа ( www.europe.bg ). Кръглата маса е и своеобразно продължение на кампанията „ОСП: За:връщане в бъдещето” на Портал Европа по проект, съфинансиран от Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони” на ЕК.

Вижте видео новина от конференцията, посветена на бъдещето на ОСП...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.