1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Основават "кулинарен алианс" срещу лабораторното месо

Основават "кулинарен алианс" срещу лабораторното месо

Към инициативата се присъединиха и други държави от ЕС, които призоваха Европейската комисия да се противопостави на опасността от монопол на големите компании и да защити традиционното животновъдство

След като Израел разреши производството и продажбата на месо, произведено в лабораторни условия, в Европейския съюз се надига вълна от неодобрение. В резултат Австрия, Италия и Франция създадоха т.нар. "кулинарен алианс", който да се противопостави на тази тенденция.
 
Земеделските министрите на трите държави поставиха въпроса по време на дискусия в кулоарите на последния Аграрен съвет в Брюксел. Повод за тяхната инициатива е фактът, че в много държави имитациите на месото набират все повече почитатели, а лабораторното месо вече се продава в Съединените щати и Сингапур. Затова австрийският министър Норберт Тотшниг призова за общоевропейски дебат, който да изясни дали в бъдеще хората ще се хранят с изкуствено месо от химическата фабрика, или с естествени регионални продукти. По думите му трите държави са известни със своите кулинарни традиции и хранителни продукти, които трябва да бъдат запазени, за да не бъде допуснато лабораторното месо да разруши производството на храни от малките и средни ферми. 
 
Към инициативата се присъединиха и други държави от ЕС, които призоваха Европейската комисия да се противопостави на опасността от монопол на големите компании и да защити традиционното животновъдство. Според "кулинарния алианс" е необходимо да се изследват евентуалните последици от въвеждането на лабораторно месо, като това да включва и етичните, икономическите, социалните, екологичните и здравните аспекти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.