1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. "Зрънце Любов" – с какво да храним птиците през зимата

"Зрънце Любов" – с какво да храним птиците през зимата

Зимното подхранване на птиците в населените места е традиция не само у нас, но и в много други държави по света

Вече тринайсет години предлагаме „Зрънце Любов“ на птиците през зимата. Хиляди хора от цялата страна в момента са напълнили хранилките и очакват всеки ден своите редовни пернати посетители. Храната, която оставаме за тях на перваза на прозореца, в двора или в парка, ще им помогне да оцелеят пред студените зимни месеци.

Зимното подхранване на птиците в населените места е традиция не само у нас, но и в много други държави по света. То е начин да се докоснем отблизо до някои видове и да разберем повече за разнообразието от птици около нас. Това е особено ценно за децата и възпитава в тях грижа и интерес към природата и нейните обитатели.

Предлагаме ви няколко идеи с какво да храним птиците през зимата и кратка информация за предпочитанията на някои отделни видове:

Голям синигер – нарязани ядки и слънчогледово семе.

Зеленика – нарязани ядки, семена, богати на мазнини (коноп и маково семе), слънчогледови семки.

Щиглец (кадънка)нарязани ядки, семена богати на мазнини (коноп и маково семе), слънчогледови семки, семена от прецъфтели многогодишни растения.

Обикновена чинкаслънчогледови семки, нарязани фъстъци и други ядки, семена, богати на мазнини (коноп), букови ядки (буков жълъд).

Сойка – цели фъстъци, царевични зърна, жълъди.

Сврака – цели фъстъци, царевични зърна.

Кос – ябълки, стафиди, овесени ядки, нарязани ядки, брашнени червеи, белени слънчогледови семки, сушени плодове.

Син синигер – слънчогледови семки, нарязани фъстъци, включително ядки.

bird

В случай, че имате съмнение, кой вид каква храна яде, слънчогледовите семки са подходящи като основна храна за почти всички видове.

Подхранването на птиците се извършва само в периода от ноември до края на февруари. През гнездовия период – пролетта и лятото, зимната храна не е подходяща за младите птици, които биват изхранвани от родителите си изключително с насекоми. Ниските температури също така осигуряват необходимата хигиена около хранилките и се предотвратява разпространението на зарази между птиците.

Най-подходящите хранилки са тези, при които птиците не могат да стъпват в храната и да я замърсяват. Също да предпазва семената от дъжд и задържане на влага. Хранилките трябва да се почистват редовно с гореща вода.

Поставете хранилката на видно място, така че котките да не могат да се промъкват до нея и в същото време да можете добре да наблюдавате птиците. Добре е на достижимо разстояние да има дървета и храсти, които да осигурят прикритие на птиците, в случай на атака на малък ястреб. Уверете се, че стъклата на прозорците в близост до хранилката няма да се превърнат в смъртоносни капани за птиците, които, заради отраженията, да се блъскат в тях. Може да залепите от външната страна на опасните стъкла всякакви стикери или шарки.

bird

Пожелаваме добър апетит на пернатите ви съседи, а на всички вас – незабравими моменти в техния пъстър, шумен и прекрасен свят!

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.