1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Кампанията „Зрънце любов“ на БДЗП стана на 10 години

Кампанията „Зрънце любов“ на БДЗП стана на 10 години

През юбилейната година дейностите продължават

Десет години отлетяха на крилете на птиците, за които се грижиха хиляди хора от цяла България! Кампанията  „Зрънце любов“ на Българското дружество за защита на птиците за зимно подхранване на пойните птици през всичкото това време имаше мисията, не само да помогне на птиците през зимата, но и да разкрие пред  деца и възрастни прекрасния, пъстър и на ръка разстояние свят на пернатите ни съседи. Всяко зрънце, грижа, любов и внимание е спасително за тях, а непосредственият досег с природата – незаменим за нас.

1463 – толкова е броят на хранилките, отбелязани на интерактивната карта на сайта на БДЗП в градове и села из цялата страна. Многобройни събития през годините запознаваха децата с начините за изработването на хранилки от подръчни материали, с най-подходящите семена за пълненето им и най-вече  - с насладата от гледката на крилатите посетители. Голям, син, или лъскавоглав синигер,  горска зидарка, червеногръдка, щиглец, чинка, зеленика, врабче и много други видове долитат ежеминутно до хранилките. Веднъж научили мястото, на което се предлага храна, птиците започват да идват редовно и да стават все повече и повече. Важно е хранилката да не остава празна, защото птиците разчитат на семената в нея.

През юбилейната година дейностите продължават – вече няколко училища се включиха в кампанията и изработиха и поставиха хранилки, а в Борисовата градина в София още през октомври БДЗП и “Зелени решения за София” организираха работилничка за къщички и хранилки.  Следете сайта www.birds.bg за бъдещи събития под знака на „Зрънце Любов“.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.