1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Бедственото положение в гр. Дебелец остава

Бедственото положение в гр. Дебелец остава

Снимка:

70 микрограма на кубичен метър е пределно допустимата норма на концентрация на стирен във въздуха

70 микрограма на кубичен метър е пределно допустимата норма на концентрация на стирен във въздуха. При инцидента в Дебелец, при който при катастрофа на ТИР бяха разлети четири тона от химическото вещество, концентрацията стигна до 400 микрограма на кубичен метър. Такова ниво е отчетено в четири часа тази сутрин, когато започна и евакуацията на жителите на Дебелец.

При концентрация 200 микрограма вече има опасност вдишването на веществото да се отрази неблагоприятно на здравето, като се наблюдава предимно раздразване на лигавиците.

Към този момент нивото на химикала във въздуха вече е под допустимата норма и няма опасност за поражения върху дихателните пътища и очите.

Няма пострадали от изпаренията на стирен във въздуха, които обгазиха Дебелец тази нощ. На хората, които не са напуснали Дебелец, а са предпочели да останат по домовете си, се препоръчва да стоят в плътно затворени помещение и да не включват климатици. За полицаите, които са най-близко до мястото на инцидента, са осигурени противогази. Бедственото положение в града остава докато не бъде обезопасен напълно района на катастрофата.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.