1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕК и ОЛАФ ще бъдат сезирани заради нарушения по ОП "Околна среда"

ЕК и ОЛАФ ще бъдат сезирани заради нарушения по ОП "Околна среда"

Нагласените търгове за обществени поръчки са най-голямата слабост при усвояването на средства от еврофондовете

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и прокуратурата ще бъдат сезирани заради временното спиране на плащанията за България, предвидени по Оперативна програма "Околна среда". Това обяви пред БНР вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова.

В петък Европейската комисия съобщи, че прекратява плащанията за страната ни по програмата. Установени са слабости при обществените поръчки, както и при проверките на процедурите по тези поръчки. Безвъзмездната европейска помощ по програмата за околна среда за целия период от 2007 до 2013 г. е над 1.466 млрд. евро. От тях са усвоени 527 млн. евро, сочат данните на финансовото министерство към края на октомври. Това означава, че се замразяват 939 млн. евро. В същото време според информации в медиите до края на ноември се очакваха плащания по проекти, по които се работи, за над 240 млн. лв.

Най-засегнати от спирането на парите ще бъдат общините, които ще трябва да връщат средства по изпълнявани или вече изпълнени проекти. Според министъра на околната среда Искра Михайлова обаче плащанията по изпълняваните от местната власт водни проекти и проекти за депа нямало да спрат. На първо време общините могат да разчитат на получените авансови плащания по проектите. Ако е необходимо, ще бъде взето правителствено решение за осигуряване на средства от националния бюджет за финансирането на дейностите по проектите, докато бъдат възстановени плащанията от Брюксел, каза още Михайлова.

Според Зинаида Златанова вече се вземат мерки проблемите да бъдат отстранени, а максималният срок, в който Брюксел да пусне отново парите, бил до 6 месеца. Вицепремиерът предупреди още в началото на миналата седмица за възможната реакция на еврокомисията, но без да даде подробности. Самата тя научила за проблема едва през октомври и твърди, че управляващият орган по програмата напълно съзнателно е криел нередностите от нея и от министъра на околната среда.

"Одитният орган вече е изпратил указания до управляващите органи за промяна на подхода при проверката на поръчките. Ще бъдат изпратени указания за стриктно спазване на Закона за обществените поръчки с акцент върху тези слабости, които са идентифицирани систематично от общините и от другите бенефициенти", коментира Златанова. Тя се зарече, че оттук-нататък ще съобщава за всеки проблем, който възниква в управлението на европейските средства и по-специално тогава, когато съзнателно се допускат грешки в обществените поръчки. За спирането на парите от ЕК вицепремиерът обвини правителството на ГЕРБ, което в продължение на близо 2 г. не реагирало на сигналите на Еврокомисията.

Министърът на еврофондовете от правителството на ГЕРБ Томислав Дончев контрира, че отговорността е на настоящото правителство. Той посочи, че до началото на 2009 г. е имало недопустимо от европейското законодателство смесване на критерии за допустимост и селекция на фирмите - изпълнители на обществени поръчки. Кабинетът на Бойко Борисов пък се опитвал да спести на общините орязване на средствата с 25%. Броят на проблемните търгове бил намален драстично след въвеждането на предварителен контрол през 2012 г.

Проблеми

Нагласените търгове за обществени поръчки са най-голямата слабост при усвояването на средства от еврофондовете. Програмата за околната среда от своя страна е една от най-проблемните още от старта си. Всички предвидени и възможни за усвояване средства по нея заедно с националното съфинансиране бяха повече от 3.5 млрд. лв. с позволено наддоговаряне от 162%. Според последните данни, представени наскоро от екоминистъра, досега са били направени плащания за общо 1.174 млрд. лева - 33.35% от възможните. Още по-тревожно става положението, като се вземе предвид, че има голямо забавяне по верифицирането на разходите. Едва 15%, или 542 млн. лв., са заверените от Брюксел плащания. Управляващият орган по програмата обикновено се оправдава с множеството жалби по различни проекти.

Според осведомени сериозни проверки се очакват и по програмите "Транспорт" и "Развитие на селските райони".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.