1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС ще настоява за намаляване с 40% на емисиите на парникови газове до 2030 г.

ЕС ще настоява за намаляване с 40% на емисиите на парникови газове до 2030 г.

Според ЕП транспортът е вторият по големина сектор с високи емисии на парникови газове

ЕС и неговите страни членки трябва да призоват за намаляване с 40% на емисиите на парникови газове до 2030 г. и увеличаване на финансирането за проблеми на климата по време на Конференцията по изменение на климата в Париж (COP 21). Това заяви Парламентът в сряда. Евродепутатите смятат, че част от приходите от квотата за въглеродни емисии на ЕС трябва да бъде заделена за климатично финансиране, както и че въздухоплаването и корабоплаването трябва да работят за намаляване на емисиите си.

„Изправени сме пред битката на века. Ако не успеем да предотвратим глобално затопляне от повече от 2°С до края на века, ще има много повече суши, наводнения и разтопени ледници и все повече и повече обработваема земя ще изчезне. Климатичните промени ще бъдат също така фактор за засилване на миграционния проблем“, каза след гласуването Жил Парньо (С&Д, Франция), който беше изготвил резолюцията, която беше приета с 434 гласа „за“, 96 „против“ и 52 „въздържал се“.

Резолюцията, която представлява мандатът на делегацията на Парламента за СОР 21, Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК) в Париж през декември, призовава ЕС да настоява за следното:

  • намаляване на емисиите на парникови газове с най-малко 40%;
  • цел за 40% енергийна ефективност;
  • равнище на възобновяемите източници от поне 30% до 2030 г.


Резолюцията призовава и за цялостно съживяване на климатичната политика на ЕС в съответствие с горната граница на ангажимента на ЕС за намаляване до 2050 г. на емисиите на парникови газове до 80―95 % под равнищата от 1990 г.

Членовете на ЕП смятат, че Протоколът за 2015 г. трябва:

  • да бъде правно обвързващ;
  • да се цели в намаляването до 2050 г. или възможно най-скоро след това на емисиите на парникови газове, за да може целта глобалното затопляне да остане под 2°С да бъде постигната по рентабилен начин;
  • ако е необходимо, през 2016 г. да започне работа по разработването на мерки за допълнителни намаления;
  • да включва 5-годишен период на поемане на задължения, така че да се избегне блокирането на равнището на ниска степен на амбиция.

Парламентът призовава ЕС и неговите страни членки да се споразумеят за пътна карта за постепенно увеличаване на своето финансиране, за да поемат своя справедлив дял от общата целева сума от 100 милиарда щатски долара годишно до 2020 г. Той предлага и да се заделят за целите на международното финансиране във връзка с изменението на климата някои квоти за емисии по схемата за търговия на емисии (СТЕ), както и приходи от европейски и международни данъци върху емисиите от авиацията и корабоплаването.

Парламентът отбелязва, че транспортът е вторият по големина сектор с високи емисии на парникови газове и призовава страните по РКООНИК да сътрудничат с Международната организация за гражданска авиация (ИКАО) и на Международната морска организация (ММО) по предприемането на мерки за намаляване на емисиите до края на 2016 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.