1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Европейската комисия дава България на съд заради 113 сметища

Европейската комисия дава България на съд заради 113 сметища

Те не отговорят на европейските норми за управление на отпадъците

 

Европейската комисия дава България на съд заради 113 сметища, които не отговорят на европейските норми за управление на отпадъците.

Крайният срок, в който страната ни трябваше да закрие тези опасни за хората и околната среда сметища, беше юли 2009 година. Веднага след това от Европейската комисия предупредиха писмено българските власти.  Те признават съществуването на проблема и се опитват да се справят с него, но резултат няма и до днес, отчита Еврокомисията, която през април 2012 година стартира и наказателна процедура по случая.

България се е ангажирала до юли 2015 година да бъдат изградени 23 нови депа за отпадъци, съответстващи на изискванията. От Европейската комисия обясняват, че са очаквали това да доведе до постепенното закриване на сметищата, които не отговарят стандартите, но така и не са получили ясен график за изграждането на новите инсталации.

Комисията отбелязва още, че заради съдебните спорове у нас във връзка с новите депа за отпадъци, е малко вероятно първоначалният график да бъде спазен.

Затова Еврокомисията изразява загриженост, че България не защитава своите граждани от последиците от лошото управление на отпадъците и с цел да подтикне страната да ускори действията си в тази област, предявява пред Съда на ЕС иск срещу България по препоръка на комисаря по околната среда Янез Поточник.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.