1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ИАГ в защита на новия Закон за горите

ИАГ в защита на новия Закон за горите

Въведеният показател "стратегически партньор" е критерий за оценка, а не условие за участие в конкурси

Въведеният в новия Закон за горите показател "стратегически партньор" е критерий за оценка, а не условие за участие в конкурси. Това уточнява в официално съобщение Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) към Министерството на земеделието и храните (МЗХ) в отговор на изявени опасения от страна на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост.

Според ИАГ всеки кандидат, който не отговаря на изискванията на критерия "стратегически партньор", има възможност да компенсира общата оценка чрез покриване на останалите критерии.

Съгласно допълнителните разпоредби на наредбата "стратегическият партньор” е лице с "доказана и декларирана възможност за дългосрочна реализация на обявеното в конкурса количество дървесина”, т.е. доказването и декларирането са в отношение на кумулация. Предвид обемите на предлаганата в конкурсите за дългосрочни договори дървесина, възможностите на кандидата за реализацията на дървесината следва да се отчитат при неговото оценяване.

Сигурният пласмент на дървесината ще гарантира изпълнението на задълженията на спечелилият кандидат, включително предоставяне на определената гаранция за изпълнение, пълен и навременен добив на договорената дървесина, извършване на възложените дейности и т.н. Гарантираната реализация е един от факторите, осигуряващ формирането и наличието на устойчив финансов ресурс, с който спечелилият кандидат маже да оперира, да закупува нови машини и да прилага нови технологии.

Освен това във възраженията на частните предприемачи е изразено становище, че продажбата на дървесина на стоковата борса няма да позволи равнопоставеност и създава условия за неправомерни действия. В тази връзка реализацията на дървесина на стоковата борса е още една възможност за налагане на възприетите принципи при продажбата на дървесина – публичност, прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност, казват от ИАГ. Трябва да се има предвид, че 15-дневният срок за предлагане на дървесината на стоковата борса позволява да се отрази реалното търсене и предлагане на пазара и същевременно е оптимално кратък за реализиране на злоупотреби чрез изкривяване на пазарното равновесие.

В защита на новия Закон за горите от ИАГ посочват, че действащата разпоредба на член 165, алинея 4 от сегашния Закон за горите създава неравнопоставеност между държавните ловни пространства и държавните горски стопанства, които извършват еднакви дейности в горските територии – държавна собственост.

Разпоредбата задължава горските стопанства да бъдат единствено възложители за изпълнение на основния предмет на дейност на предприятията, като в случаите, когато липсват кандидати за изпълнение, не съществува нормативна възможност за извършване на предвидените в горскостопанските планове дейности.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.