1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. По-строги правила за събирането и рециклирането на е-отпадъци в ЕС

По-строги правила за събирането и рециклирането на е-отпадъци в ЕС

Поправките в европейското законодателство ще бъдат гласувани в Европарламента в четвъртък

По-строги правила за събирането и рециклирането на електрически и електронни отпадъци ще гласува Европарламентът в четвъртък. В Европа се изхвърлят все повече хладилници, телевизори, телефони и други уреди, като често се пропуска възможността за рециклирането на ценните суровини, вложени в тях, пише в декларация на евродепутатите.

Поправките в европейското законодателство ще задължат държавите членки до 2019 г. да събират 85% от натрупаните отпадъци от електрически и електронни изделия. Десет страни получават отсрочка, за да подобрят съоръженията си за рециклиране. Това са България, Чехия, Литва, Латвия, Унгария, Малта, Полша, Румъния, Словакия и Словения. За тях е поставена междинна цел от 40% (вместо 45%), както и опция за отлагане на целта за 85%.

Според този план България след около 4 години трябва да рециклира над една трета от електронните си отпадъци. Страната ни вече е създала система за събиране на този вид отпадъци. През 2010 г. у нас са събрани по 5.15 кг на жители отпадъци за рециклиране, съобщиха от екоминистерството. Това означава, че покриваме актуалната цел за оползотворяване - по 4 килограма на човек. 16 организации имат лицензи за оползотворяване и успяват да събират, разфасоват и използват достатъчно количество бракувана ел. техника и електроника, пише 3e-news.net.

В момента разходите за събирането и рециклирането на е-отпадъците се поемат от производителите и потребителите. По-високите цели обаче може да оскъпят техниката и да свият още и без това намалялото потреблемие, притесняват се търговци на електроуреди.  Според екоминистерството обаче до сериозно покачване на цените не може да се стигне, защото България вече е създала система за събиране на този вид отпадъци.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.