1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Построяване на ВЕЦ-ове по Дунав предвижда международен проект

Построяване на ВЕЦ-ове по Дунав предвижда международен проект

Стойността на проекта е 442 852 евро и ще се реализира в рамките на 15 месеца

Възможностите за създаване на водни централи на територията на български и румънски области по крайбрежието на Дунав ще бъдат проучени като част от специален проект. Той се нарича "Източниците на възобновяема енергия, инструмент за превенция и борба с климатичните промени, за икономически растеж и социално благополучие".

Проектът е на стойност 442 852 евро и ще се реализира в рамките на 15 месеца. Той се изпълнява от Сдружение "Еврорегион  Плевен-Олт" и е по програмата за Трансгранично сътрудничество Румъния - България 2007 - 2013 г. Част от него е специално проучване за създаването на водни централи на румънска и българска територия. Това са окръг Долж, Румъния и българските области Плевен, Видин и Монтана, обясни Стилиян Върбанов, изпълнителен директор на Сдружение "Еврорегион Плевен-Олт".

Основната цел на проекта е да се съхранят природните ресурси на трансграничния регион и да се опазва околната среда. В същото време се цели да се подобри и сътрудничеството между партньори от регионите, участници в проекта. По време на реализацията на проекта ще бъдат проведени работни срещи и семинари на теми, касаещи иновативните технологии и добиването на енергия от слънцето, геотермална енергия и хидроенергия.

Бизнесът ще бъде запознат с ползите, който ще получи, ако се включи в подобно начинание. Очаква се да бъде създадена и мрежа за сътрудничество в сферата на енергетиката в трансграничния район. За популяризацията на проекта ще бъде изработен и документален филм на тема "Използване на възобновяеми енергийни източници в домашни дейности - по-чиста околна среда за сегашни и бъдещи поколения".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.