1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Правителството одобри проект относно провеждането на процедурите по ОВОС и екологична оценка

Правителството одобри проект относно провеждането на процедурите по ОВОС и екологична оценка

Голяма част от процедурите по компетентност ще се провеждат от съответните регионални инспекции по околната среда и водите

Правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за опазване на околната среда, с който се цели подобряване на реда и условията за провеждане на процедурите по оценка за въздействие на околната среда и екологична оценка и допълнителна децентрализация на процедурата по ОВОС. В резултат на предлаганите промени голяма част от процедурите по компетентност ще се провеждат от съответните регионални инспекции по околната среда и водите.

Измененията в Закона за опазване на околната среда предвиждат отмяна на съществуващия разрешителен режим към министъра на околната среда и водите по чл. 104 от Закона за опазване на околната среда (по директива «Севезо 2») за предприятия с нисък рисков потенциал и въвеждане на уведомителен режим към РИОСВ и оптимизация на броя на органите, които съгласуват и извършват контрол по издадените от министъра на околната среда и водите разрешителни на тези предприятия.

Въвеждат се промени в мерките за прилагането на доброволните схеми - EMAS и екомаркировката на ЕС, съгласно ревизираните регламенти и се подобрява контролът върху употребата на логото на EMAS и на екомаркировката на ЕС и налагането на санкции в случай на неправомерната им употреба.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.