1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Черноморец и Созопол ще бъдат изградени 15 обекта в първия етап на водния цикъл

В Черноморец и Созопол ще бъдат изградени 15 обекта в първия етап на водния цикъл

На 7 февруари, четвъртък, проектът ще бъде представен пред обществеността

15 обекта в Черноморец и Созопол ще бъдат изградени в първия етап на водния цикъл, съобщиха от пресцентъра на община Созопол. На 7 февруари, четвъртък, ще бъде представен пред обществеността на Созопол и Черноморец проектът за изграждане на водния цикъл. Презентацията ще бъде от 11.00 ч. в Заседателната зала в сградата на Общинския съвет в Созопол.

Изграждането на пречиствателна станция е проблем от дълги години, но с реализиране на този проект ще бъдат решени много други проблеми както за жителите на двата града на общината, така и за подобряване на екологичната обстановка в района като цяло. „Интегриран проект за водния цикъл на Созопол- І етап” се изпълнява по Договор DIR51011116-СО32/06.08.2012г., сключен между община Созопол и МОСВ, в качеството му на Управляващ орган на ОП „Околна среда”. Договорът бе сключен от министър Нона Караджова и кмета на община Созопол на 06 август 2012 г., а крайният му срок е 06 август 2015 г.

Общата стойност на проекта е 75 087 587,15 лв. Финансирането от Оперативна програма „Околна среда” е на стойност 72 798 980,30 лв., като 58 239 184,24 лв. от тази сума осигурява ЕС и 14 559 796,06 лв. е финансирането от държавния бюджет. Община Созопол участва в реализирането на проекта с 2 288 606,85 лв.

Определени са три приоритета при реализиране на проекта „Интегриран проект за водния цикъл на Созопол- І етап”. І–ви Приоритет - Да се изгради ПСОВ „Созопол“ и да се доведе събраното от съществуващата канализационна мрежа отпадъчно водно количество до нея;ІІ–ри Приоритет - Изграждане на канализационни помпени станции и разширение на канализационна мрежа в съответствие с капацитета на ПСОВ и разрешително за заустване и ІІІ–ти Приоритет - Реконструкция и разширение на канализационната мрежа с цел предотвратяване на преливане и подмяна на канализационна мрежа.

В проекта се предвижда изграждане и реконструкция на водоснабдителна и канализационна мрежа, колектори, канализационни помпени станции. При осъществяването на проекта ще бъдат изградени шест обекта в Созопол и девет обекта в Черноморец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.