1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. ЕС: Възстановяване на природата

ЕС: Възстановяване на природата

Преговорите се проточиха с месеци и бяха под знака на взаимни обвинения

С началото на новия политически сезон в Брюксел ще започнат и тристранните преговори относно закона за възстановяване на природата. Позицията на Европейския парламент се противопоставя на предложението на Комисията - 10% от земеделските площи да бъдат използвани за защита на природата. Това изтъква председателят на Аграрната комисия в Европарламента Норберт Линс.
 
В интервю за медиите Линс поясни, че при тристранните преговори между Парламент, Комисия и държави членки последната дума все още не е казана. Той припомни, че v своята позиция депутатите са занижили изискванията към фермерите, така че те не са толкова строги, колкото тези на Комисията. По думите на Линс един от най-оспорваните пасажи, този за 10% от площите, изобщо не е включен в мандата на Парламента, който е по-малко амбициозен.
 
Преди последното гласуване в пленарната зала Европейската комисия беше посочила, че не е задължително всички площи с природни елементи да бъдат изоставени. От групата на ЕНП обаче разкритикуваха факта, че липсва оценка на въздействието на тези мерки. Преговорите се проточиха с месеци и бяха под знака на взаимни обвинения. Затова Норберт Линс казва, че комисар Франс Тимерманс, който наскоро подаде оставка, е успял до голяма степен с намерението си да разцепи Европа.
 
Една от основните грешки в първоначалното предложение на Комисията е, че изобщо не се съобразява с различните условия и дадености в отделните държави, смята Линс. Освен това той се опасява, че законопроектът може да се окаже сигнал за Южна Америка да увеличи своето селскостопанско производство, докато в Европа всяка година ще изчезват милиони глави добитък.
Друга точка, с която председателят на Аграрната комисия не е съгласен, се отнася до устойчивата употреба на препарати за растителна защита. Според Линс текстът не е изпипан, тъй като в изработването му са участвали прекалено много хора, които нямат понятие от детайлите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.