1. Начало
  2. Новини
  3. От фермата до трапезата
  4. МЗХ публикува за обсъждане проект на Национален план за развитие на биологичното производство до 2030 г.

МЗХ публикува за обсъждане проект на Национален план за развитие на биологичното производство до 2030 г.

Развитието на биологичното производство е инструмент, който може пряко да влияе върху запазването на околната среда и биоразнообразието

 

Министерството на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Националния план за развитие на биологичното производство до 2030 г.  Той определя стратегическата рамка на държавната политика за постигане на дългосрочно и устойчиво развитие на биологичното производство в страната, в съответствие с европейското законодателство.

Развитието на биологичното производство е инструмент, който може пряко да влияе върху запазването на околната среда и биоразнообразието, както и за устойчивостта на климата. Сред основните акценти в Плана е подобряване благосъстоянието на човека чрез осигуряване консумацията на „чисти храни" - без използването на синтетични вещества и торове, ГМО, пестициди, антибиотици, хормони, консерванти и др.

OSP-july-proekt

Изпълнението на мерките и дейностите, заложени в Националния план за развитие на биологичното производство до 2030 г., ще обедини усилията на компетентните държавни институции и на участниците по цялата верига на биологичното производство, преработката и потреблението на био продукти.

Проектът на Плана е публикуван за обществена консултация на интернет страницата на Министерството на земеделието и храните и на Портала за обществени консултации. Крайният срок за предоставяне на предложения от страна на заинтересованите лица е до 03 август 2023 г. С пакета от документи може да се запознаете тук: https://www.mzh.government.bg/bg/normativni-aktove/proekti-na-normativni-aktove/proekt-na-reshenie-na-ministerskiya-svet-za-040723/

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.