1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. ЕС е най-големият износител на пшеница

ЕС е най-големият износител на пшеница

Снимка:

В рамките на Европейския съюз Германия е един от най-важните доставчици

31 милиона тона пшеница са експортирали страните от Европейския съюз през 2014 година. Това прави Общността най-големия износител в света, въпреки лекия спад от един милион тона. Той се дължи най-вече на по-добрите реколти в страните в Северна Африка, които по традиция са големи вносители на пшеница.

Световната търговия с културата е била в обем от 160 милиона тона, което е с около 60% повече от 1990 година. В рамките на Европейския съюз Германия е един от най-важните доставчици. Немската пшеница е търсена и заради доброто си качество, отличаващо се с голямо съдържание на протеин. Реколтата от Северна Германия се продава предимно за страните от Бенелюкс, докато от Южна се доставя за Италия.

Евтиното евро допълнително улеснява търговията с трети страни. Това води до масирано предлагане и логистични проблеми в големите пристанища. Фермерите в северните провинции са с предимство, тъй като морето е близо и транспортните разходи са малки.

Въпреки това стопаните са несигурни дали отсега да сключват контракти за предстоящата реколта. Цените все още са ниски, но не е ясно дали до есента ще се покачат дотолкова, че чакането да има смисъл.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.