1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Нов рекорд при износа на хранителни стоки регистрира ЕС през 2016 година

Нов рекорд при износа на хранителни стоки регистрира ЕС през 2016 година

Най-голям вносител на европейски храни и агропродукти и през миналата година са били Съединените щати

Нов рекорд при износа на хранителни стоки регистрира Европейският съюз през 2016 година. Според публикувани данни на Европейската комисия, стойността на експорта е надхвърлила 130 милиарда евро.

Най-голям вносител на европейски храни и агропродукти и през миналата година са били Съединените щати. Доставките за там през миналата година са били на стойност от почти 21 милиарда евро, или милиард и 200 милиона повече от 2015-та. На следващите места се подреждат Китай, Швейцария, Япония и Русия.
При външната търговия с храни Европейският съюз има положителен баланс. През 2016-та са внесени стоки за 112 милиарда евро, година по-рано сумата е била с близо 2 милиарда по-голяма. Най-голям спад има при вноса от Съединените щати – минус милиард и половина, и от Бразилия – със 700 милиона по-малко.
От цифрите става ясно, че страните от Европейския съюз са експортирали храни и аграрни продукти за почти 19 милиарда евро повече, отколкото са внесли. Положителният баланс е нараснал с 3 и половина милиарда евро в сравнение с 2015 година. Така селскостопанският бранш и хранителната индустрия са допринесли за почти половината от общия положителен баланс на външната търговия, осъществена от Съюза, който миналата година е бил в размер на близо 40  милиарда евро. Земеделските продукти и храните имат дял от 7,5 процента от общия износ.

 

Етикети пазари, внос, износ, ЕС
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.