1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. НСИ: Износът на България за ЕС намалява с 4.6%

НСИ: Износът на България за ЕС намалява с 4.6%

Основните търговски партньори на страната ни са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция

През периода януари-март 2012 г. износът на България за ЕС намалява с 4.6% спрямо същия период на предходната година и е в размер на над 5.4 млрд. лева, става ясно от статистиката на НСИ.

Основните търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 66.7% от износа за страните членки на ЕС. Най-значително нарастване се наблюдава в износа за Кипър и Португалия, докато най-голям спад е регистриран при стоките, изнесени за Люксембург и Белгия.

През март 2012 г. износът за ЕС се увеличава с 1.8% спрямо същия месец на предходната година и надвишава 2 млрд. лева. Вносът от ЕС през първите три месеца се увеличава с 8.9% спрямо същия период на предходната година и надвишава 6.6 млрд. лв. Най-голям ръст е отчетен при вноса от Кипър, Естония, Нидерландия и Португалия, а най-голямо намаление - при вноса от Малта и Финландия.

През март спрямо същия месец година по-рано вносът нараства с 12.1% и е на стойност над 2.5 млрд. лв. Външнотърговското салдо за януари-март е отрицателно и възлиза на 1.23 млрд. лева.

Най-голям ръст бележи износът ни от сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”, а най-голям спад - при износа от сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация (изкл. горивата)”.

При вноса от ЕС най-голям ръст е отчетен в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн”, а най-голям спад - в сектора „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.