1. Начало
  2. Новини
  3. Пазари
  4. Производството на говеждо месо в ЕС ще се повиши с 3 процента до малко над 8 милиона тона

Производството на говеждо месо в ЕС ще се повиши с 3 процента до малко над 8 милиона тона

Снимка:

Прогнозата е на експерти от Брюксел, които следят тенденциите на пазара

За първото полугодие на 2016г. износът на живи говеда от Европейския съюз се е увеличил с 34 на сто, като най-голям вносител е била Турция, следвана от Ливан и Израел. Брюксел очаква тази тенденция да се затвърди и през следващата година. Експортът на месо през 2016г. се равнява на 227 хиляди тона, с 20 хиляди тона повече от миналата година, по данни на статистиката. Ако рамковите условия останат добри, може да се очаква нов ръст с 2 до 3 процента. След това обаче ще има спад, тъй като конкуренцията на Бразилия, Аржентина и Съединените щати ще се засили, според анализатори. От 2018г. обаче производството постепенно ще намалява, смятат експертите в Брюксел. Към края на прогнозния период, 2026 година, количеството ще се стабилизира на около 7 и половина милиона тона. В същото време ще спадне и консумацията на говеждо месо, след като за периода от 2013г. до 2016г. е отчетен ръст от 10,4 на 10,9 килограма на глава от населението. След 10 години потреблението ще падне до средно 10,2 килограма, като разликите между отделните държави ще останат значителни.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.