1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. 50 на сто от добиваното краве мляко у нас вече отговаря на европейските хигиенни изисквания

50 на сто от добиваното краве мляко у нас вече отговаря на европейските хигиенни изисквания

От началото на 2012-а само такива количествата ще може да се продават на пазара

На този етап 2656 ферми първа категория отговарят на всички изисквания на ЕС, обяви д-р Златка Възелова, началник-отдел в дирекция „Животновъдство” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ) по време на семинара за журналисти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) в ловешкото село Чифлик. Останалите стопанства ще трябва да бъдат затворени, ако не се преструктурират до края на годината, предупреди тя. От началото на следващата година само количествата, отговарящи на европейските изисквания, ще могат да се продават на пазара.

Според информацията на д-р Възелова броят на животните във фермите първа категория е 104 198. Те произвеждат 460 293 тона краве мляко или половината от млечна ни квота. Фермите втора категория у нас са 814, като в тях се отглеждат 13 873 животни. Трета категория ферми с 5 и над 5 крави са 41 833 на брой и в тях се отглеждат 188 729 животни.

Подадените проекти по гарантирания бюджет на мярка 121 от ПРСР, по която фермите втора и трета категория могат да се преструктурират, за да покрият критериите на ЕС и да останат на пазара, са 167, допълни Красимир Капуров от отдел “Договориране” в Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ). Първият прием на проекти е бил от 14 март и е приключил на 1 април. Одобрението на проектите ще трае пет месеца.

От 4 до 15 юли ще бъде отворен нов прием на такива проекти по мярката. Едно от изискванията е наличието на обработваема земя не по-малко от 10 декара. Фермерите могат да ползват и специален кредит с лихва 6%, като самофинансирането е само 25%, обясни Владислав Цветанов от дирекция “Развитие на селските райони” в агроминистерството. Освен това ДФЗ дава нисколихвени кредити на 6% лихва, като гаранция е бъдещата субсидия по линия на ПРСР, уточни той. Така ако инвестицията е за 100 000 лв., субсидията по мярката е 75%.

От 18 март т.г. ветеринари на агенцията по храните извършват проверки за хигиенните изисквания във фермите втора и трета категория, които завършват с конкретни предписания. Крайният срок на тези проверки е 15 юни т.г., след което ще бъде направен анализ на състоянието на фермите у нас втора и трета категория. На базата на него България отново може да поиска отлагане на срока за покриването на европейските стандарти за качеството на млякото. Такава опция по принцип съществува, обясни д-р Златка Възелова.

Според анализ, направен преди две години, ферма с под 25 крави се смята за нерентабилна икономически, но зависи от управлението й и дали има собствена земя, допълни д-р Златка Възелова. Благой Христов, главен експерт в ДФЗ обясни, че проектите по 121 мярка се разглеждат динамично в рамките до 3 месеца и средствата по тях се изплащат много бързо. Животновъдите с подадени проекти за покриване на европейските изисквания по 121 мярка няма да бъдат затворени в края на годината, беше категорична д-р Възелова.

Вижте видео по темата...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.