1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ДФЗ представя схемата за износ на селскостопански продукти към трети страни

ДФЗ представя схемата за износ на селскостопански продукти към трети страни

За участие в дискусията са поканени представители на заинтересовани асоциации и организации

Държавен фонд „Земеделие” организира днес, 15 май, събитие за популяризиране и увеличаване на активността по схемата за износ на селскостопански продукти към трети страни. Целта е настоящите бенефициенти и потенциалните кандидати да се запознаят с възможностите за износ извън ЕС.

ДФ „Земеделие” прилага схемата „Възстановявания при износ на селскостопански продукти” от приемането на страната ни в ЕС на 1 януари 2007 г. Търговците на птиче месо и яйца за износ извън ЕС обаче проявяват интерес към нея едва в началото на 2010 г. Основните трудности за кандидатстване на българските производители и търговци по схемата са намиране на контрагенти в третите страни и завоюване на трайни пазари извън ЕС.

Кампанията ще даде възможност на представителите на всички заинтересовани страни да се запознаят с правилата по издаване на лицензии за износ извън ЕС и плащането на възстановявания. Ръководството на ДФЗ и експерти от отдел „Селскостопански пазарни механизми” ще представят спецификата на схемата като пазарна мярка на Общата селскостопанска политика (ОСП) с финансиране от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Внимание ще бъде отделено и на особеностите на новия програмен период на ОСП и перспективите пред българските износители.

За участие в дискусията за възможностите на схемата и анализ на най-често срещаните пречки пред износителите са поканени представители на заинтересовани асоциации и организации; на министерствата на земеделието и на външните работи, Агенция „Митници” и др.

Презентацията започва в 10:00 часа в зала „Десислава” на Гранд хотел България.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.