1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. ЕС увеличва износа на вино

ЕС увеличва износа на вино

Най-голям ръст за последните пет години има пенливото вино

Въпреки евентуалните търговски конфликти и засилващата се международна конкуренция, Европейският съюз ще увеличава износа на вино през следващите 11 години. Това се казва в средносрочната прогноза на Европейската комисия.

Според прогнозата Обединеното кралство и през 2030 година ще е член на Съюза, така че износът към Острова не се брои за експорт към трети страни и не влиза в сметките.

За сезон 2020/21 година експертите очакват износът да достигне 25 милиона хектолитра, т.е. с 1 милион хектолитра повече, отколкото през предишния сезон, който приключи през юли 2918-та. Пет години по-късно експортът ще е в размер на 27, а в края на периода се прогнозират 29 милиона хектолитра. Увеличението се дължи на нарастващото търсене на вина с деклариран географски произход, както и на по-големите количества пенливи и бутилирани вина, за сметка на наливните.

За последното десетилетие износът се е увеличавал със средно 2 процента годишно, изчисляват експертите. След слабата реколта през 2017 година складовите наличности са намалели до 154 милиона хектолитра.

Най-голям ръст за последните пет години има износът на пенливо вино – плюс 36 процента. За сезон 2017/18 на тези вина се падат 14 на сто от общия експорт. Други 15 процента се падат на небутилирани вина, докато при бутилираните увеличението е с 11 на сто.

Великобритания е един от основните клиенти за вино от континенталната част на Европейския съюз. През последния отчетен период доставките за Обединеното кралство са една четвърт от общия експорт, като стойността им е близо 3 милиарда евро, или близо една пета от общата стойност. Главните износители за Великобритания са Италия, Франция и Испания.

През миналата година производството на вино в Европейския съюз е отбелязало ръст от 22 процента спрямо слабата 2017-та, достигайки 168 милиона хектолитра. През следващите години се очакват подобни количества, въпреки че за последните 10 години броят на винарите е намалял с около 20 процента до близо 450 хиляди. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.