1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Отмяна на данъчните облекчения за производителите на алкохол в Гърция

Отмяна на данъчните облекчения за производителите на алкохол в Гърция

Мерките могат да засегнат силно лозарството в страната

Гръцките производители на алкохол са ужасени от искането на Европейския съюз за отмяна на дългогодишните данъчни облекчения, които вероятно костват на финансово затруднената страна загуби в размер на милиони евро, съобщава Агенция Фокус.

Традиционните евтини алкохолни напитки раки, ципуро и цикудия, които се консумират масово в цялата страна, са обложени с данъчна ставка, двойно по-малка от тази за останалите видове алкохол. В четвъртък ЕК настоя Атина да премахне това данъчно облекчение. Гръцкото правителство има срок от един месец, за да отговори на ЕК, а ако не разреши въпроса, срещу Атина може да бъде заведено дело в Европейския съд.

През август Гърция ратифицира 3-годишен спасителен план, който изисква от нея да се справи с повсеместното неплащане на данъците. Споразумението изисква още от страната да отмени привилегиите за фермерите като например по-евтиното гориво и данъчните облекчения върху приходите.

Гръцкият вестник Ta Nea твърди, че Гърция произвежда около 10,8 милиона литра нелегален алкохол, което е приблизително двойно повече от декларираното пред властите количество. Това означава загуба от данъци в порядъка на 100 милиона евро. Производителите обаче казват, че мерките могат да засегнат силно лозарството в страната. „Увеличението на данъците ще предизвика автоматично голяма криза, лозята, които сега намират пазар благодарение на производството на алкохол, ще бъдат изоставени“, подчертава Статис Фрагиадакис, ръководител на ресорната асоциация в Ираклио. „Гърците използват традиционните питиета като ципуро и цикудия, за да покажат гостоприемството си“, казва той и добавя: „Нямаме проблем с алкохолизма както други европейски страни“.

Агисилаос Рапсаниотис от асоциацията в Тирнавос пък предрича, че мярката ще доведе до изравняване на цената на местните напитки с тази на внесения алкохол. „Сега бутилка ципуро струва 11 евро, а с промените цената ще скочи до 15-16, колкото е и бутилка уиски“, казва той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.