1. Начало
  2. Новини
  3. Производство и преработка
  4. Ръст на световното производство на ябълки и круши

Ръст на световното производство на ябълки и круши

Реколтата от ябълки през новия сезон ще бъде втората най-голяма за всички времена

Значително повече ябълки и круши ще се предлагат в световен мащаб през сезон 2019/20, прогнозират от американското земеделско министерство. Производството на ябълки ще скочи със 7 процента до 76 милиона тона.

Реколтата от ябълки през новия сезон ще бъде втората най-голяма за всички времена. Засега рекордът е от сезон 2016/17-та, когато овощарите по света прибраха 76 милиона тона. Тазгодишният ръст се дължи основно на по-голямото производство в Китай, което се възстановява след слабата реколта от миналата година, пострадала от слани и градушки. Тази година условията са били оптимални, в резултат на което количеството е увеличено с 8 милиона до 41 милиона тона.

Народната република задържа по-голямата част от реколтата за вътрешна консумация, до международния пазар ще достигнат едва 1 милион тона. С такова количество Китай отново ще заеме първото място по износ на ябълки, измествайки Европейския съюз. Тази година страните членки нямат толкова добра реколта и събират общо 11 милиона тона, с близо една четвърт по-малко, отколкото през миналия сезон.

При крушите се очаква нов рекорд. От агроведомството във Вашингтон изчисляват световната реколта на 23 милиона тона, което е с над 2 милиона тона над миналогодишния резултат. И тук основен производител е Китай, на когото се падат 17 милиона тона. От тях 500 хиляди тона ще са за експорт.

Подобно на ябълките, реколтата от круши в Европейския съюз ще е по-слаба от миналогодишната и ще достигне над 2 милиона тона. Други големи производители на круши са Съединените щати със 726 и Аржентина с 590 хиляди тона.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.