1. Начало
  2. Новини
  3. Растениевъдство
  4. Поредна трудна година за европейските производители

Поредна трудна година за европейските производители

Най-значителни са корекциите за Полша и Франция

Тази година отново ще бъде трудна за европейските производители на царевица. Прогнозите на Европейската комисия показват близо 8 тона от хектар, което е с около 150 хиляди килограма по-малко, отколкото се очакваше в началото на лятото. Най-значителни са корекциите за Полша и Франция. 

В Германия площите с царевица бяха увеличени, но не толкова много, колкото можеше да се предположи след слабата реколта от миналата година. Големи площи, предвидени първоначално за рапица, останаха незасети. За царевица бяха отредени над 2 и половина милиона хектара, или 1,7 процента повече. От тях на 2 милиона и 200 хиляди хектара се отглежда силажна, а на половин милион хектара – сладка царевица.

На много места по време на сеитбата нямаше достатъчно влага. В Белгия силажната царевица беше засята на 190 хиляди хектара, а 60 хиляди бяха отредени за сладка царевица. Общата площ е малко по-голяма от миналогодишната, но липсата на валежи доведе до забавено развитие на посевите. Очакваните добиви са около средното за последните 5 години.

В Дания условията за сеитба бяха много добри, в резултат на което фермерите засяха общо 190 хиляди хектара, 88 процента от които със силажна царевица. Подобна беше ситуацията и във Франция, където времето в началото на кампанията беше хладно и влажно. След това имаше два периода с високи температури, а в края на юли и началото на август паднаха дъждове, които нормализираха нещата. 

С 221 000 хектара Великобритания регистрира доста по-голяма площ, отколкото през миналата година. Сеитбата протече нормално, а след топлото лято посевите са в добро състояние. Жътвата се очаква да започне в първите дни на октомври.

Италия е сред държавите, в които се отглежда повече сладка, отколкото силажна царевица. Тази година с първата са засети около 600 хиляди хектара, а с втората – 350 хиляди. Допълнително 130 хиляди хектара са предвидени за производство на биогаз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.