1. Начало
  2. Новини
  3. Земеделска техника
  4. Германските производители на агротехника с 10% по-малък оборот

Германските производители на агротехника с 10% по-малък оборот

В Европейския съюз се произвеждат и продават близо една четвърт от всички машини

С 10 % до 7 милиарда евро ще падне оборотът на германските производители на селскостопанска техника през тази година. Това прогнозират от браншовия съюз. По думите на представители на сектора, за криза обаче не може да става дума.

Два месеца преди голямото изложение за агротехника в Хановер, браншовиците правят първа равносметка на годината. Според тях от слаба конюнктура страдат производителите в цял свят. Общият оборот ще спадне от 100 на 91 милиарда, сочат изчисленията.

В Европейския съюз се произвеждат и продават близо една четвърт от всички машини. Тук се очаква минус от 10 на сто, което е добра позиция в сравнение с други пазари. Особено голям спад има в Северна и Южна Америка, където производството се е свило със 17 процента. Силно засегнат е пазарът в Съединените Щати, тъй като там има голямо предлагане на употребявани трактори и комбайни. За 2016-та се очаква обаче по-голямо търсене на нови машини в Китай и няколко средиземноморски страни.
В Германия инвестиционните намерения са с 15% по-ниски от високите стойности на миналата година. Причината е, че много стопани не са сигурни за бъдещето си заради ниските изкупни цени на продукцията им. Въпреки това браншът все още не вижда криза.
Изложението в Хановер е най-голямото в света и се организира на всеки две години. До момента участие са заявили 2800 фирми от 52 държави, очакват се около 400 хиляди посетители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.