1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. България за животните: 80% искат забрана на клетките

България за животните: 80% искат забрана на клетките

Пазарните тенденции от няколко години насам вървят стабилно към намаляване на дела животни, отглеждани в клетки в ЕС

Нов Евробарометър от четвъртък сочи, че европейските и българските граждани масово искат нови мерки за защита на животните, включително забрана на отглеждането в клетки на кокошки, майки прасета, телета и др. Евробарометърът е проведен през лятото по поръчка на Европейската комисия (ЕК). Направен е във връзка с планираната от ЕК ревизия на законодателството за защита на животните в ЕС.

В ЕС над 300 милиона селскостопански животни се отглеждат в клетки, включително кокошки за яйца, прасета майки, телета, зайци и др. Този проблем не подминава и България, където по данни на ЕК малко под 70% от кокошките се отглеждат в клетки, при средно 40% за ЕС с намаляваща тенденция.

„Резултатите не ни изненадват, защото показват очевидното: Обществото ни не иска животни да се затварят и отглеждат в малки клетки. Кокошки, майки прасета, телета — никое животно, затворено в клетка в индустриална ферма, няма условията дори за най-базовите си нужди, дори не може да се обърне, камо ли да тича или лети. Никоя майка не трябва да кърми бебетата си през метални решетки. В 21-ви век е абсолютно неприемливо животни да се отглеждат по този безскрупулен начин само за да си спестят някои едри животновъди по 2 стотинки на яйце.“, коментира Стефан Димитров от организацията „Невидими животни“, която работи по темата.

 

Въпреки широката обществена подкрепа, по-рано тази седмица стана ясно, че настоящата Европейска комисия няма до края на мандата си, преди европейските избори през юни 2024 г., да придвижи напред планиран законопроект, с който постепенно да се сложи край на отглеждането на селскостопански животни в клетки в ЕС. Активисти очакват законопроектът да се поеме и придвижи от следващата Европейска комисия след евроизборите и предупреждават, че обратното би било „провал на демокрацията в ЕС“ предвид данните, публикувани от сега Евробарометър, и събрани над 1,4 млн. подписа през 2019 г., на които Еврокомисията отговори през 2021 г. с публично обещание, че поема ангажимент и ще предложи забрана на клетките до края на 2023 г.

Пазарните тенденции от няколко години насам вървят стабилно към намаляване на дела животни, отглеждани в клетки в ЕС. Принос за това имат обществените нагласи, както и корпоративните политики срещу продаването на яйца от кокошки в клетки, поети от водещите вериги супермаркети, преработватели, ресторанти и хотели в България и Европа.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.