1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Най-голямото стопанство в света има 2,8 млн. животни

Най-голямото стопанство в света има 2,8 млн. животни

Сред 50-те най-големи производители на свинско месо са Китай, следвани от Съединените щати

Увеличава се броят на свиневъдните стопанства, отглеждащи повече от 100 хиляди животни. През 2022 година по света имаше 50 такива компании с общо 16 милиона свине. Година по-рано техният брой беше 40, а животните наброяваха 15 милиона 860 хиляди.
 
През миналата година поголовието в тези стопанства нарасна с 643 хиляди или 4 %, като основната причина са присъединилите се към клуба на огромните производители нови компании. Най-голямата сред 50-те е китайска фирма, която в своите ферми отглежда 2 милиона 820 хиляди свине. За сравнение – в Германия, която е сред лидерите в Европейския съюз, се гледат общо 1,4 милиона животни, а Испания, която е начело в Общността, има над 2,6 милиона. 
 
Сред 50-те най-големи производители на свинско месо има 24 от Китай, следвани от Съединените щати с 12. Други 4 са в Бразилия, а три са руски. Европейският съюз също има три представителя в топ-50, като и трите са испански. Най-голямата компания в Съюза отглежда 260 хил. свине, като през миналата година увеличи поголовието си с 50 хиляди и така се изкачи от 22-ро на 19-то място в световната ранглиста. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.