1. Начало
  2. Новини
  3. Животновъдство
  4. Жалба до Европейския Омбудсман - Европейската комисия не изпълнява ангажимент за хуманно отношение към животните

Жалба до Европейския Омбудсман - Европейската комисия не изпълнява ангажимент за хуманно отношение към животните

В последното проучване на Евробарометър относно нагласите за хуманното отношение към животните, преобладаващо мнозинство от европейските граждани ясно заявиха, че искат ЕС да направи повече за защитата на животните

Сдружение КАЖИ, заедно с повече от 30 европейски организации за защита на животните внесоха жалба до Европейския Омбудсман срещу неизпълнението на Европейската Комисия (ЕК) на ангажимент към Европейската гражданска инициатива (ЕГИ) с която 1,4 милиона граждани поискаха забрана на клетките за няколко конкретни сектора в индустриалното животновъдство. 
В отговор на Европейската гражданска инициатива "Край на клетките", публикуван през юни 2021 г., Европейската комисия обеща, че до края на 2023 г. ще представи законодателно предложение за постепенно намаляване и окончателна забрана на използването на клетки за изброените в инициативата животински видове. Въпреки това в работната програма за остатъка от политическия мандат на Комисията, не се споменава за ревизията на законодателството за селскостопанските животни, където трябваше да се включи планът за премахване на клетките. Това означава, че тази ревизия ще бъде оставена за следващия мандат, което създава съществена несигурност за изпълнението ѝ.


В жалбата си до омбудсмана организациите заявяват, че ЕК не е действала в съответствие с правилата, регулиращи европейските граждански инициативи, след като е породила основателни очаквания у европейските граждани. Тези пропуски представляват случай на лошо управление, както по отношение на Регламент (ЕС) 2019/788, така и в разрез със самия смисъл на съществуването на европейските граждански инициативи като инструмент на транснационалната демокрация.

Преди да оттегли обещанието си, ЕК беше категорична, че работи за спазване на срока до 2023 г. Тази дата беше споменавана многократно от Комисаря по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакидес, в отговорите на ЕК на парламентарни въпроси, на Платформата на ЕС за хуманно отношение към животните и в различни съобщения относно стратегията "От фермата до трапезата".

Преди подаването на жалбата до омбудсмана, организациите официално поискаха от Комисията да представи конкретен график за публикуване на законодателните предложения в рамките на настоящия мандат, за да изпълни ангажимента си към ЕГИ “Край на клетките”. ЕК не отговори на това искане.

В последното проучване на Евробарометър относно нагласите за хуманното отношение към животните, преобладаващо мнозинство от европейските граждани ясно заявиха, че искат ЕС да направи повече за защитата на животните.

Забавянето на промените в законодателството за хуманно отношение към животните ще струва скъпо на европейските земеделски стопани и на предприятията от хранително-вкусовата промишленост, тъй като то става в момент, в който те трябва да реинвестират в земеделски системи. Ако не получат ясни указания, могат да инвестират в системи, които не са устойчиви и приложими в бъдеще.  Докато регулациите за постепенно премахване на клетките продължават да се бавят, 700 милиона селскостопански животни продължават да страдат в клетки в ЕС всяка година.


"ЕК създаде очаквания в гражданите си, но когато дойде време за действия ги разочарова. Това поставя под въпрос една от основните ценности на институциите на ЕС - демокрацията. ЕСИ беше създадена целенасочено, за да позволи на гражданите да участват активно в процесите на изработване на политики. Каква е ползата от това, ако гласовете ни не се чуват?", коментира Райнеке Хамелеерс, изпълнителен директор на Еврогрупа за защита на животните.


 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.