1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Одобрена е позицията на България за заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Брюксел

Одобрена е позицията на България за заседанието на Съвета на ЕС по околна среда в Брюксел

Предвижда се Съветът да проведе политически дебат по пакета „Подготвени за цел 55“

Правителството одобри позицията на България за заседанието на Съвета на ЕС по околна среда, което ще се проведе на 20 декември 2021 г. в Брюксел. Позицията отразява състоянието на водените преговори на ниво ЕС и изразяваната от България позиция по разглежданите въпроси към 10 декември 2021 г.

В дневния ред на заседанието е предвидено министрите да обсъдят доклад за напредъка относно проекта на Регламент за батериите и отпадъчните батерии. България ще изрази съгласие с очертаните от Словенското председателство на Съвета на ЕС теми в доклада за напредъка, които от политическа и правна гледна точка изискват по-нататъшна и задълбочена работа. България поддържа позицията си за необходимостта от постигане на правна яснота, ясно определяне на отговорностите и задължените лица по прилагането на новите изисквания след края на жизнения цикъл на батериите.

Предвижда се Съветът да проведе политически дебат по пакета „Подготвени за цел 55“. Приоритет в преговорите за страната е постигането на правилен баланс в изпълнението на целите за намаляване на емисиите парникови газове по начин, който отчита националните особености (в това число и географски), стартовата позиция на държавите за постигане на целите, спазването на принципа за технологична неутралност, както и осигуряването на плавен и справедлив социално-икономически преход и запазване на конкурентоспособността.

Министрите ще обменят мнения и по наскоро приетата от Европейската комисия Стратегия на ЕС за почвите за 2030 г. България приветства новата Стратегия като ключов елемент за формулирането и ефективното прилагане на политиките по опазване на почвените ресурси, тяхното устойчиво ползване и възстановяване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.